Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Aj dnes majú pre nás význam

10.11.2011 ( Kabát Juraj )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Stromy sprevádzajú ľudí oddávna. Rástli na Zemi dávno pred tým, ako sa objavil prvý človek. Sú  súčasťou nášho života viac, ako si to uvedomujeme. Stromy nás nepotrebujú, my potrebujeme stromy. Naši predkovia boli v spojení so stromami viac ako my dnes. Avšak tak ako prvých ľudí, aj nás stromy živia svojimi plodmi, poskytujú materiál na náradie, dávajú nám mnohé liečivé zložky. Stromy sú súčasťou všetkých náboženstiev, prenikli aj do nášho jazyka, rozprávok, porekadiel, názvov obcí. Zapustiť korene, mať rodokmeň, triasť sa ako osika, silný ako dub, smutný ako vŕba, strom života a mnoho ďalších slov a slovných spojení nám stromy zanechali. Stromy nás sprevádzajú po celý život od dreva kolísky až po drevo rakvy.

Strom to nie je iba drevo a kyslík. Aby som to preniesol do reči zrozumiteľnej človeku, jeden storočný buk v lese vykoná za svoj život prácu v hodnote asi 66.000€ ( okolo 20miliónov korún), to sú peniaze, ktoré by sme museli vynaložiť na protipovodňové a proti erózne opatrenia, na filtráciu pitnej vody od jedov, ktorú nám stromy v lese robia zadarmo.  Poskytujú nám mnohé cenné služby, hoci za to nepožadujú žiadnu protihodnotu, iba miesto kde by mohli nerušene rásť.

Stromy v meste sú malou spomienkou na les. Často ich berieme ako jeho samozrejmú súčasť. Stromy v meste majú však dôležitú klimatickú, enviromentálnu a estetickú funkciu. Jednoduchá veta, charakterizujúca úlohu stromov, ktorú pochopíme až potom, keď strom zmizne. Keď strom, okolo ktorého dennodenne prechádzate zmizne a na jeho mieste sa objaví parkovisko, garáž alebo polyfunkčný dom, určite si to všimnete, ale to už je neskoro. Autá budú mať kde stáť celý deň, keď ich majitelia sú v práci, obyvatelia však prídu o viac. Auto nás nepoteší rozkvitnutou korunou po dlhej zime, auto nám neurobí chládok v horúcom lete, auto nám nebude zachytávať hluk a prach, auto nám nevyrobí ten prepotrebný kyslík. 

Sú však aj ľudia ktorí tvrdia, že stromy do mesta nepatria, že zo stromov je neporiadok, keď zhadzujú lístie a kvety. Málokto si však všíma neporiadok, ktorý po sebe nechávajú ľudia. Ohorky z cigariet, odpadky, tašky z obchodných reťazcov, ktoré často vietor vynesie do korún stromov. Sú to ľudia, ktorí sa sami odrezali od svojich koreňov.  Mnohým sa vlastný život stal rovnako ľahostajným, ako život rastlín okolo..


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene