Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Vandali - boj s veternými mlynmi?

12.03.2012 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Vždy mi je veľmi smutno, keď niekto poškodí, zničí, zlomí mladý stromček. Keď niekto svojim činom zmarí nádej tých, ktorí strom sadili s predstavou, že dajú svetu jeden z najkrajších odkazov na Zemi, ktorý mal byť posolstvom a darom pre budúce generácie. Smutno mi je o to viac, keď sa musím dívať na dokaličené stromčeky, ktoré sme zasadili len nedávno a nestačili sa bez ujmy dožiť ani svojej prvej jari.

V stromoradí pri Teplici boli vo februári niektoré stromčeky zničené, podporné kolíky vylámané, porozhadzované po ceste, jedna lipka zlomená úplne. Smútku a bezradnosti sa ubrániť nedá. Dúfali sme, že keď budú z najfrekventovanejšieho úseku (od mostíka pri Lidli po cestu k Fit –Pitu) stromčeky presadené, že ostatné budú mať pokoj. Bohužiaľ, mýlili sme sa. Nedeľné marcové ráno sa javilo ako pekne začínajúci deň, pokiaľ sme nezistili, že pri ďalších štyroch stromoch si niekto dokazoval svoju silu. Tentokrát našťastie všetky stromy prežili, oporné kolíky však boli zničené, polámané,  odhodené v potoku... A nie je to problém iba stromčekov na Kolónii. Nedávno bola na Robotníckej ulici pri obchode s potravinami vylomená krásna mladá borovica hladká. Nebol to už najmenší stromček, obvod ulomeného kmienka bol 25 cm. Za budovou Jednoty je zasa zlomený rovnako veľký smriečok. Zostal po ňom len kmienok so spodnými konármi.

Neviem, čo sa deje v hlavách tých, ktorí sa rozhodnú zničiť strom. Neviem, z akého dôvodu sa proti stromčeku postavia a uštedria tú zásadnú a nezvratnú ranu. Neviem, s akým pocitom odchádzajú z miesta tohto činu, či ich napĺňa spokojnosť, že „vyhrali“ tento boj, odvaha  alebo hrdosť na svoje fyzické schopnosti... Neviem.

Podnet pre intenzívnejší dohľad _ MsP

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na ilustračný obrázok.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene