Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Druhá strana purpurovej romantiky

21.05.2020 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Malebný ráz kopaníc nad Sobotišťom púta v posledných dňoch pozornosť nevšednými, purpurovo-červenými poľami.

Hospodár, spravujúci pozemky v tomto prekrásnom kraji, zaradil totiž do svojho osevného plánu ďatelinu purpurovú (Trifolium incarnatum). Zakvitli celé lány tejto jednoročnej, karmínovočervenej kvetinky, ktorá neodolateľne vábi včely a čmeliaky. No nielen ich.

Fotografiu v červených kvietkoch chcú mať hádam všetci. Romantickej fotke sa nevedia ubrániť najmä dievčatá a ženy, mamičky s vyobliekanými detičkami, zamilované páriky, dokonca ani psíci neprídu skrátka... Médiá informujú o krvavých lánoch ako o atrakcii a vyzývajú ľudí, urobiť si krásnu fotografiu s purpurovou kulisou.

Romantika má však aj druhú stranu mince. Ľudia berú kopce nad Sobotišťom doslova útokom. Húfy áut s „ešpézetkami“ takmer z celého Slovenska, parkujúce kade tade, dokonca i na miestach so zvýšeným stupňom ochrany. Pobláznený národ dupajúci, skákajúci, sediaci, čupiaci, váľajúci sa v tejto poľnohospodárskej plodine, zanecháva po sebe okrem úsmevov pre objektív, aj pováľané kusy purpurovo-červeného porastu. Ďalší prichádzajúci si zas vyváľajú „svoj vlastný“ kus ďateliny, aby „ich“ kulisa pôsobila intímne, dokonalo a nedotknuto. Bez ohľadu na to, aká je realita mimo záberu fotoaparátu. Že poškodzujú majetok pestovateľa, že je obdobie mláďat a hniezdenia vtákov, ktoré sa tu s veľkou pravdepodobnosťou môžu nachádzať, nezvažuje nikto.

Príroda nie je lunaparková atrakcia. Príroda potrebuje pokoj, najmä teraz v čase rodenia a liahnutia mláďat. Ošiaľ tohto typu jej rozhodne neprospieva.

Ochranár a človek zžitý s týmto krajom telom i dušou Pavol Vandelia k tejto téme uviedol:

„S hlbokým znepokojením sledujem posledné dni tlak verejnosti na prírodu medzi kopcami Pecková a Lipový vrch, ktoré sa nachádzajú v CHKO Biele Karpaty. Mladý pestovateľ  sa tu rozhodol pestovať ekologickú plodinu - ďatelinu purpurovú. Šialenstvo, ktoré zaplavilo kopanice hraničiace s davovou psychózou ľudí, ktorí si zrejme pomýlili zábavné parky s prírodou a doslova denne atakujú tieto krvavo červené polia, nevnímajú to, že sú v prírode na návšteve a podľa toho by sa mali k nej patrične správať. Miesto toho sa váľajú, skáču, vrieskajú a trhajú túto ďatelinu v ktorej sa nachádza tiež veľa vzácnych opeľovačov. Svojím správaním poškodzujú majetok pestovateľa, ako aj to, že  ich vozidlá stoja na pozemkoch mimo zastavaného územia obce a nemajú viditeľné umiestnené oprávnenie pre vjazd do chráneného územia. Vozidlá stoja na pozemkoch, kde podľa § 13 ods.1, písm. a) zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov platí druhý stupeň ochrany.“

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene