Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


O Mestečku

11.12.2019 ( Kabát Juraj )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Richtár Mestečka sa považuje za ostrieľaného a skúseného komunálneho politika. Veď v komunálnej politike pôsobí 29 rokov, z toho už štvrté volebné obdobie na najvyššej pozícii.

V posledných rokoch kopaničiarske Mestečko zaznamenáva pokles počtu obyvateľov. Spolu s prirodzeným úbytkom a nižšou pôrodnosťou je tu odchod ľudí do iných miest a obcí. Ako skúsený politik sa zamyslel a vyhútal čo za tým väzí. A prišiel na to, že ľudia, hlavne tí mladí, nemajú kde stavať! Ale je to skutočne táto jedna príčina?

Slovensko je v tomto, v rámci Európy, špecifické. Vlastnenie nehnuteľnosti - vlastného bývania, je pre ľudí prioritou, na rozdiel napríklad od Nemecka, kde vlastníctvo nehnuteľnosti nie je otázka prestíže a spoločenského postavenia (lebo je to aj skutočne veľmi drahé), preto si tam väčšina ľudí bývanie prenajíma. Na vlastné bývanie treba financie a na získanie financií je potrebná, aspoň pre väčšinu ľudí, práca, najlepšie dobre platená. Z toho mi vyplýva, že iba na samotnú možnosť stavať, ľudí nenalákame. Treba im ponúknuť aj dobre platenú prácu, ktorá im umožní zaplatiť si vlastné bývanie. Bohužiaľ, toto im dokážu ponúknuť zatiaľ iba veľké mestá, a tak sa ľudia za prácou presúvajú. Keď ich prestane baviť strácať niekoľko hodín denne cestovaním za prácou, väčšinou sa rozhodnú presťahovať sa bližšie k nej.

Čo však, ak prácu majú a predsa sa rozhodnú odsťahovať z Mestečka? Potom je za tým niečo iné. Mestečko im asi neposkytuje uspokojenie potrieb pre spokojný a pokojný život. Možno nechcú žiť v meste, ktoré ovláda oligarchia. Možno je za tým aj spomínaný nedostatok stavebných pozemkov, ktorý by uspokojil horúcu túžbu vlastniť nehnuteľnosť aj za cenu celoživotného zadlženia.

Ak je správna prvá úvaha a ľudia odchádzajú kvôli práci, tak nové pozemky pre domčeky stav nezvrátia.

Ak je správna druhá úvaha a mesto neposkytuje priestor pre spokojný život, tak potom je problém na najvyššom mieste vedenia mesta, lebo napriek dlhému pôsobeniu v komunálnej politike nepozná skutočné potreby obyvateľov.

Tak, ako nie je nič iba biele, alebo čierne, tak aj pravda v tomto prípade je niekde inde. Oba dôvody sa prelínajú a navyše sú ako mozaika popretkávané spolu s inými príčinami, ktoré sú ešte horšie, lebo sú založené na bezohľadnosti, nemorálnosti a zištnosti ľudí, ktorí získali dôveru od obyvateľov, aby v ich mene spravodlivo spravovali Mestečko. V tom prípade to vyzerá tak, že im dali väčšiu dôveru, než akú si zaslúžili.

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene