Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Zavraždené brezy

24.04.2019 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


V Senici na Železničnej ulici rástlo krásne stromoradie so zdravými a košatými brezami. Vždy som sa rada pokochala pohľadom na husté, roztopašné koruny týchto stromov. Vždy som verila, že tu im je a bude dobre, veď ich neobmedzujú žiadne vedenia, žiadne budovy, zdalo sa, že majú šťastie a môžu sa rozvíjať do krásy.

Žiaľ, nedomyslela som dôsledky ľudského zmýšľania a konania, ktoré proti týmto zeleným kráskam rozpútalo neľútostný boj. Z prítomnosti týchto stromov bolo vykonštruované neospravedlniteľné zlo, zdroj špiny a chorôb, a preto boli započaté kroky pre ich likvidáciu. Žiadosť o ich výrub podporila pred dvomi rokmi i petícia, podpísaná takmer tromi desiatkami obyvateľov a podnikateľov zo Železničnej ulice. V texte sa uvádza, že stromy ohrozujú zdravie občanov, lebo sa zvyšuje počet alergikov na túto háveď. Semená, listy a kvety obťažujú podpisovateľov petície dokonca v posteliach i tanieroch.

Prebehlo správne konanie. Výrub bol zamietnutý. Tu by sme si mohli vydýchnuť, že ľudský rozum zvíťazil, keby sa proti nemu nepostavila nepremožiteľná ľudská arogancia, bezočivosť a impertinentný primitivizmus. Nositeľovi týchto vlastností sa nebridilo navŕtať kmene stromov a aplikovať do nich chemickú látku, aby postupne odumierali. Ubehli dva roky a zlovestnému zámeru sa darí. Brezy postupne hynú.

Dnes sa už pri prechádzaní touto ulicou nekochám, len rozmýšľam, aký zlý a sebecký dokáže byť dnešný človek. Kedysi mali ľudia k stromom úctu, dokonca verili, že ak "zabijú" strom, obráti sa toto konanie proti nim. Pozorujem, že úcta, rešpekt a viera sa z ľudského sveta pomaly, ale iste vytrácajú, priamo úmerne so stromami. 

Viac fotografií zobrazíte kliknutím naobrázok v článku.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene