Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Kým spočítajú hlasy...

11.10.2018 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Je jedenásť dní po ukončení hlasovania v ankete Strom roka 2018 a priznávam, že na výsledky súťaže sme tento rok mimoriadne zvedaví.

Medzi finálovými stromami je totiž aj lipa z Kopčian, ktorú sme nominovali z podnetu a v spolupráci s miestnou pani učiteľkou Ivonkou Bolebruchovou bezprostredne po tom, čo sme v Kopčanoch uskutočnili osvetovo - náučné podujatie pre deti, vzťahujúce sa práve k tomuto stromu. V čase zasielania prihlášky som netušila, s akou vervou, emóciou a zápalom sa energická učiteľka pustí do zháňania hlasov za kopčiansku lipu, keď sa táto náhodou dostane do finále.

A vybrali ju. Jediný záhorácky strom vo finálovej dvanástke. Ivonka na kampaň nabehla okamžite a s obrovským odhodlaním. Lokálpatriotka netajila svoje prianie, že „Kopčanská lipka to mosí vyhrát!“. Najbližší priatelia vo fejsbukovom i reálnom svete boli prvými hlasujúcimi. Hlasy začali pekne pribúdať aj po tom, čo naše regionálne médiá uverejnili oznamy o účasti lipky vo finále. No pani učiteľke sa zdalo, že tempo treba zvýšiť, a tak takmer deň čo deň pridávala príspevky s výzvami a prosbami o hlasovanie. A keby len to. Po večeroch neúnavne tlačila a strihala hlasovacie lístky, tie potom distribuovala na všetky možné miesta, následne sa pre vyplnené vracala, aby nimi mohla napĺňať obálky s adresou nadácie Ekopolis. Každý deň navštevovala lipku, aby si vyzdvihla vyplnené hlasovacie lístky, ktoré tu nechávala k dispozícii turistom, prichádzajúcim navštíviť slávnu tisícročnú pamiatku, pri ktorej strom rastie - kostolík sv. Margity Antiochijskej. A tak sa hlasovalo všade, pri lipke, v rodinách, na spoločenských a turistických podujatiach a rôznych stretávkach, na školách, v obchodoch, na úradoch a inštitúciách, v kostoloch, vo firmách a veľkých regionálnych podnikoch, jednoducho naozaj všade. Tri mesiace Ivonka vytrvalo sledovala aktuálne skóre a jednostaj vyzývala, inšpirovala a motivovala všetkých, na ktorých mala dosah a tam kde ho nemala, tam si ho vytvorila. Vyplnené hlasovacie lístky k nej začali prichádzať aj z ďalších miest a obcí, ľudia ju žiadali o nové lístky, aby mohli hlasovať aj známi všetkých známych. Podarilo sa rozpútať hlasovaciu mániu, hlasovalo sa všetkými povolenými spôsobmi, vo dne, v noci, po stojačky, po sediačky, na fejsbuku, na webe, cez sms-ky, prostredníctvom lístkov...

Rada si spomínam aj na bežecký pretek Veľká cena Holíča, kde sme takisto zháňali pre lipku hlasy. Tu si dokonca náš predseda Juro Kabát vyžiadal rovnaké štartové číslo ako mala v ankete lipka. A tak s tou šestkou na hrudi absolvoval súťaž rovnako ako náš strom a dobehol do cieľa s hlasným výkrikom „Za lipku!“. A spotení, zadýchaní pretekári, ktorí prebehli trať, vedúcu od holíčskeho zámku k finálovej lipe, sa iniciatívne, spolu so svojimi fanúšikmi, zastavovali pri našom stolčeku, aby stromovú súťažiacu podporili tiež.

Viac ako množstvo odoslaných hlasov, mňa osobne však potešil záujem ľudí o strom, ktorý bol vyvolaný vďaka tejto ankete. Neúprosné suché a horúce leto poznamenalo mnohé stromy a strádala i naša lipka. Ivonka prišla s ďalšou aktivitou a okrem kapsičky s hlasovacími lístkami umiestnila priamo k lipke záhradnú konvicu s výzvou, aby prichádzajúci návštevníci poliali strom vodou z neďalekého potoka. A ľudia sa tejto výzvy chytili. Okrem hasičov v suchom počasí lipku polievali miestni občania, turisti, pútnici, motorkári, vychádzkári... A plánujú sa aj ďalšie aktivity spojené s lipkou, úprava jej okolia a výsadba mladej nasledovníčky. Toto ma teší, z tohto mám skutočnú radosť, v tomto vidím naozajstný zmysel celej ankety. 

Vrátim sa na začiatok. Sme netrpezliví a čakáme na výsledky, veď na facebooku sa už objavujú neoficiálne správy, že prvenstvo získala naša „súperka“, tiež lipka, rastúca v Riečnici. Pokiaľ však Ekopolis nevyhlási oficiálny výsledok, budeme ešte tajne i nahlas dúfať aj my... Ale nech už hlasovanie dopadne akokoľvek, náš strom už svoje víťazstvo v ankete má. Je ním srdečná pozornosť ľudí, ktorej sa konečne dočkal. Tú prajem úplne všetkým všetučkým stromom na Zemi. Svoju cenu získali aj tí, ktorí sa v snahe o čo najlepšie umiestnenie pričinili vlastnou aktivitou. Majú totiž nezabudnuteľné zážitky a spomienky na chvíle, ktoré ich spájali pre jeden cieľ. Preto všetkým nadšeným ekopolisáckym hlasujúcim želám spokojnosť s výsledkami ankety. Ivonke Bolebruchovej samozrejme najviac. Každopádne, bez ohľadu na to, ako hlasovanie dopadne, tejto krásnej žienke patrí za všetku tú obdivuhodnú snahu a bojovnosť, špeciálne a srdečné poďakovanie. Vďaka patrí aj mnohým ďalším, ktorí nezaháľali a pridali sa a snáď mi toto moje konkrétne „IVONKO, DEKUJEME!“, odpustia.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene