Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Vŕbka

28.03.2017 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Nevyniká ani veľkosťou, ani vekom, ani sa nejedná o žiadnu druhovú zvláštnosť... Je to obyčajná malá vŕbka, akých nájdete v každom meste niekoľko.
 

Táto je pre mňa predsa len jedinečná a svojská, snáď už len preto, že si rastie trochu inak. Napriek svojej drobnosti, naťahuje konáre do šírky, akoby chcela objať celý vesmír. Nad chodníčkom v tráve vytvára živý prístrešok a žiarivými vláskami osviežuje svet. Chodím okolo nej každý deň a občas počúvam ponosy iných, že to nie je veľmi pekný strom, že je akýsi zanedbaný, možno aj chorľavý, krivoľaký, neupravený, plný suchých konárov... "Veď je krásna", vravím si a túžim to ukázať aj tým, ktorí ju tak nevidia. Tak si volám na pomoc kamarátov - zručných arboristov, ktorí v jedno nedeľné poobedie uľavia vŕbke od množstva suchých konárov. Jakub s Andrejom starostlivo vyčistia celú korunu, do ktorej sa zrazu dostáva vzduch, vykresľuje sa krása kľukatých konárikov a stromček pôsobí ešte originálnejšie a jemnejšie.

Nasledujúce dni zaznamenávam pochvalné reakcie, že sa z vŕbky stala nežná kráska a popritom sa dozvedám, že ju sadila moja dobrá priateľka pri narodení syna. Stromy sú nám v mnohom podobné, majú svoje skúsenosti a príbehy. Nie každý chce a bude rásť v zažitých očakávaniach a konvenciách. Ak sa z nich začne vymykať, často sa k nim stráca dôvera. Mnohokrát ale veľa netreba, aby sme práve v takomto stvorení našli krásnu bytosť, ktorá pridáva hodnotu nášmu svetu, práve svojou jedinečnosťou a nenapodobiteľnosťou.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene