Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Súťaž Európsky strom roka skončila. Moruša biela zo Senice je na ôsmom mieste.

06.03.2015 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Je dosúťažené, hlasy sú zrátané, súťaž vyhodnotená. Prvú priečku v ankete Európsky strom roka obsadil Estónsky dub, rastúci uprostred futbalového ihriska. Od svojich podporovateľov dostal takmer 60.000 hlasov. Naša krásna moruša si v tvrdej konkurencii počínala statočne. Umiestnila sa na ôsmom mieste zo štrnástich. Slovensko jej poslalo 6.776 hlasov.

Celý február sme hlasovali, vyzývali k hlasovaniu svojich priateľov, vymýšľali aktivity pre upozornenie na súťaž a možnosť hlasovať za slovenský strom. Moruša počas kampane spojila v Senici viaceré skupiny ľudí, čo je podľa mňa na celej súťaži najkrajšie a najcennejšie. Veľmi si vážime prácu a nápady všetkých, ktorí svojim možnosťami, schopnosťami, nápadmi a kreativitou prispeli k tomu, aby strom v ťažkej konkurencii obstál čo najlepšie.

Vďaka týmto ľuďom vznikli vo februári krásne umelecké fotografie nášho stromu, pribudli na ňom vtáčie búdky, bolo urobené nové a krajšie označenie moruše, ktoré plánujeme ešte vylepšiť. Privítali sme Angličana Roba McBridea, spolupracovníka organizátorov súťaže Európsky strom roka, cestovateľa a vášnivého hľadača stromov (Treehunter), ktorý v priebehu februára navštívil všetkých 14 európskych krajín, aby videl ich súťažné stromy. Po meste sa roznášali letáčiky s výzvou zahlasovať za senický strom, vznikli krásne výtvarné diela s ústrednou témou senickej moruše, na čo nadviazala pekná výstava v Dome kultúry v Senici a nechýbala ani slávnostná vernisáž s ocenením najlepších diel. Novinári písali články a výzvy, regionálne televízie prinášali správy a reportáže, aby neustále informovali a povzbudzovali. Milý nápad v podobe Valentínskeho bozkávacieho maratónu zrealizovala TV Region, aby aj týmto spôsobom upútala na strom, ktorý rastie v Senici a ocitol sa v súťaži na Európskej úrovni, vďaka čomu sa témy chytila aj verejno – právna televízia.

Všetkým, ktorí sa na týchto aktivitách podieľali, patrí veľké poďakovanie v mene našej morušky, ako tento mohutný, 200-ročný strom zvykneme familiárne nazývať. Poďakovanie patrí každému z Vás, kto ste jej poslali svoj hlas, každému kto jej prejavil svoju podporu.

Samozrejme, počas kampane i teraz po skončení súťaže zaznamenávame množstvo reakcií. Nájdu sa aj kritické, niektoré vyčítali, že aktivít v kampani je príliš veľa, iní mali pocit, že propagácia je slabá. Prišiel aj odkaz, že upozorňovať na jeden strom je málo, že sa treba venovať aj dažďovým pralesom... Väčšinou však prichádzali pozitívne reakcie, ktoré podporovali účasť moruše v tejto súťaži, ľudia s nostalgiou spomínali na svoje detstvo, strávené pod týmto stromom, prejavovali svoje nadšenie a želanie, aby tu rástla aj pre ďalšie generácie, vyjadrovali, že majú tento strom radi. Súťaž mala zmysel ako pre samotnú morušu, tak i pre naše mesto. Mnohí si až vďaka súťaži uvedomili hodnotu stromu, ktorý nám tu rastie. A práve toto je tá správna pointa podujatia, ktoré v prvom rade vnímam ako hru. Presnejšie, ako spoločenskú hru medzi národmi. Bolo napínavé a zároveň zábavné sledovať, ako sa vo vedení medzi sebou „doťahujú“ dva veľkosťou odlišné národy – Estónci s Maďarmi. Estónci sa hneď od začiatku ujali vedenia a boli chvíle, keď to už vyzeralo, že im maďarský súper nedovolí vychutnať si víťazstvo. Malý národ (s počtom  len 1.400.000 obyvateľov) sa však nezľakol a v tejto hre vytrvalo podporoval svoj strom čo mu sily stačili, až sa ich dub stal Európskym stromom roka. Estóncom patrí naša úprimná gratulácia a obdiv. Pri tejto príležitosti mi nedá nespomenúť želanie nášho predsedu: „Verím, že raz sa aj na Slovensku súťažný strom dočká takej podpory, akú svojim stromom preukázali Estónci, či Maďari.“

S umiestnením moruše sme spokojní. Úspech je, že sa v tejto súťaži vôbec ocitla. Spomínam, ako sme jasali, keď sme sa dozvedeli len o jej postupe do finále celoslovenskej súťaže Strom roka, organizovanej nadáciou Ekopolis. Vtedy nám ani nenapadlo, že by mohla byť kandidátkou na Európsky strom roka. Sme hrdí, že sa náš obľúbený strom dočkal takejto pocty.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku.

Foto: Marek Janoušek, TV Region, Dana Ševčíková, Juraj Kabát


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene