Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Jeseň

08.11.2013 ( Kabát Juraj )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Jeseň sa naplno ujala svojej vlády a kolo roka sa zasa o kúsok pootočilo. Koruny stromov sa vyfarbujú a zem pokrýva farebný koberec z listov. Pre mnohých je to čas na romantické prechádzky , či nostalgické spomínanie na leto.

Tí, ktorí vedia, že jeseň, so všetkým čo nám prináša, je neoddeliteľnou časťou roka si ju vychutnávajú. No nájdu sa aj takí, ktorým striedanie ročných období nie je po chuti. Nie sú spokojní na jar, lebo kvitnú stromy - tak ich chcú vyrúbať. V lete im stromy tienia. Riešenie - vyrúbať. Na jeseň z nich padajú listy - vyrúbať. V zime je treba niečím prikúriť v kozube - vyrúbať.

Je mnoho dôvodov, prečo chcú ľudia vyrúbať ten, či ten strom. Stretávam sa s nimi hlavne na jeseň, nakoľko je to obdobie zo zákona určené, ako obdobie, vhodné na túto činnosť. Mnohé dôvody sú vskutku exotické. Najviac sa mi páči ten, kedy stromy bránia vstupu slnečného svitu - zo severnej strany. Tu by som odporučil iba požiadať o zmenu dráhy slnka, inak to slnko zo severu naozaj neviem zabezpečiť.

Účasťou v konaniach sa snažíme chrániť nie iba samotné stromy, ale pekné a zdravé prostredie pre život všetkých. Snažíme sa ho chrániť paradoxne pred nami samými. Tak ako nejestvuje liek, prinášajúci iba zdravie, lebo každý liek je zároveň jed, tak si musíme uvedomiť, že aj my neovplyvňujeme svojím konaním iba naše bezprostredné okolie. Vytvorili sme si zákon, ktorý by mal chrániť NAŠE životné prostredie pred NAMI. Mrzí nás často unáhlené konanie niektorých ľudí, ktorí  tento zákon porušujú. Z nevedomosti (lepší prípad), či z úmyselne (mysliac si ...ja vás môžem..). Potom sú pobúrení, keď ich skutky dáme prešetriť úradom ( v lepšom prípade) alebo polícii ( v tom horšom prípade). Nerobíme to však pod vplyvom nejakých emócií voči konkrétnej osobe a nemáme z toho potechu, skôr smútok.

Želám všetkým príjemné prežitie jesene a prosím za stromy v našom meste o trocha tolerancie. Nech vás nepoburuje lístie na chodníkoch na jeseň, kvety na jar, tieň stromu v lete. Túto planétu sme nedostali od našich predkov, ale sme si ju požičali od našich detí.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene