Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


KOZEL zachraňoval kormorána Jurka

30.04.2012 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Už niekoľko dní sme v senickom potoku pri Lidli sledovali nezvyklého návštevníka – kormorána. Podozrivé na jeho správaní bolo to, že sa vôbec nezdal plachý, pokojne sme si ho mohli fotografovať zo všetkých strán a kormorán sa pritom tváril, že mu to vôbec neprekáža.

Tušili sme, že so zvieraťom pravdepodobne nebude niečo v poriadku a toto sa potvrdilo RNDr. Ľubici Krištofovej, ktorá pri fotografovaní zistila, že dravec má poranené krídlo, a preto nemôže odletieť. Túto skutočnosť sme oznámili Spoločnosti na ochranu vtáctva – nezávisle od seba, my aj pani Krištofová. Spätná väzba bola pomerne rýchla, dostali sme prísľub, že pracovníci CHKO Záhorie sa o živočícha postarajú.

Lenže nestalo sa tak, pravdepodobne preto, že kormorán na 1-2 dni zmizol (neskôr sme sa dozvedeli, že deti doňho hádzali kamene). Opäť sme ho na starom známom mieste našli v piatok večer, kedy sme sa už márne snažili dovolať sa na príslušné inštitúcie. No a keďže sa nám zdal v horšej kondícii než v predchádzajúce dni, rozhodli sme sa zakročiť sami. Pani Krištofová medzitým sprostredkovala zlegalizovanie odchytu chráneného živočícha a ošetrenie na veterinárnej klinike VETGUARD u MVDr. Juraja Šimeka, ktorý v prípade poranenia chránených živočíchov spolupracuje s ochranou prírody a zvieratám poskytuje veterinárnu starostlivosť. Predseda nášho združenia sa zatiaľ podujal chorého kormorána odchytiť, aby mohol byť na kliniku dopravený. Bez siete a holými rukami. Odchyt dravca bol maximálne šetrný, pre zviera netraumatizujúci a hneď po ňom nasledoval prevoz na spomenutú veterinárnu kliniku. Za ošetrenie kormorána patrí Dr. Šimekovi veľké poďakovanie. Ako sme predpokladali, kormorán mal postrelené krídlo. Jurajovi sa za obetavý odlov, okrem nášho obdivu, dostalo možnosti pocítiť na vlastnej koži silu kormoránovho zobáka. Verme, že škrabanec sa rýchlo zahojí, rovnako ako zranenie chráneného živočícha, ktorého sme vďaka jeho záchrancom pomenovali Jurko.


Fotogaléria sa zobrazí kliknutím na ilustračný obrázok.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene