Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Čerešňová aleja - brigáda 21.4.2012

21.04.2012 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Uf! Bola to brigáda ako sa patrí „se vším všudy“. Píšem hneď po príchode domov, unavená, plná zážitkov, akurát pot a prach stihla zmyť osviežujúca sprcha, príjemný dojem z akcie však zostáva.

Dnešná brigáda, napriek tomu, že ju KOZEL oficiálne naplánoval na desiatu hodinu, v skutočnosti začala ešte pred deviatou. Môže za to chyba v komunikácii medzi našim združením a Ďurim (Hlohovec), ktorý zvolal partičku nadšencov geocachingu, aby nám prišli s robotou v aleji pomôcť o hodinu skôr, než sme plánovali my. Kiež by sa na svete diali len takéto chyby :)

Jeden z mnohých pozitívnych dojmov, ktoré vo mne zanechali dobrý pocit z tejto akcie je množstvo neseničanov (keškárov), zúčastnených na brigáde. Na prezenčke máme ľudí z Piešťan, Myjavy, Bratislavy, Hlohovca, Vrbového, Šelpíc, Trnavy, Malaciek, Trenčína.. .Za ich účasť a prácu som veľmi vďačná, títo chlapci a dievčatá dokázali urobiť kus dobrej roboty.

Na brigáde bolo celkovo asi 40 ľudí. Účasť Seničanov nás trochu sklamala. No vďaka za tých, ktorí prišli. Sú to správni ľudia. Vďaka ich robote prvá časť aleje priam prekukla a presvetlila sa. Robota bola dosť náročná, snažili sme sa zlikvidovať kusisko, lianami a krovinami zarasteného plotu, poodstraňovať náletové kroviny, väčšinou „vyzdobené“ nepríjemnými pichliačmi a tŕňmi, pozbierať ďalší odhalený odpad, nachádzajúci sa v týchto zlikvidovaných skrýšach. Pre posilnenie KOZEL brigádnikom uvaril v kotline, čo iné, ako parádnu kapustnicu, ktorá každému pracantovi prišla vhod.

Ďalším super zážitkom z dnešného dňa je nadviazanie zaujímavého kontaktu s človekom (brigádnikom), s ktorým som sa zoznámila asi týmto štýlom  – On: „Ahoj, ja som zo združenia KOZA. Volám sa Dano.“ Ja: „Ahoj, ja som Dana, zo združenia KOZEL.“  Samozrejme, všetky kútiky úst sa pri tomto zoznámení zdvihli dohora, život prináša pekné a úsmevné situácie... Združenie KOZA má krásne aktivity, o ich činnosti si môžete prečítať tu. KOZEL určite nezostane len pri tomto náhodnom stretnutí, ale s radosťou sa zapojíme aj do akcií, organizovaných týmto združením.

Veľmi hlboký dojem vo mne zanechal Jakub Kováč - TREES ART (Stupava), profesionálny arborista, ktorý prišiel na brigádu, aby podporil náš projekt, nadviazal kontakt s našim združením a spoznal priestor, o ktorého zveľadenie sa snažíme. Predviedol kus z umenia arboristického remesla, za čo sme mu vďační nie len my, ale najmä čerešne, ktoré ošetril. Okrem toho, nedalo sa prehliadnuť, že tento mladý muž má nádherný vzťah k stromom. Takýto ľudia vás dokážu nabiť pozitívnou energiou a podporiť presvedčenie, že to, čo robíme má hlbší zmysel, že je na mieste nevzdávať sa a vo svojej činnosti pokračovať.

Ďakujeme aj pánovi Ukropcovi zo Slovenského zväzu záhradkárov, ktorý nás prišiel pozrieť a podporiť v činnosti. Máme s ním totiž rozdiskutovanú problematiku, týkajúcu sa zachovania a množenia materiálu pôvodnej odrody čerešní, rastúcej v aleji, ktorú tu chceme zachovať a postupne podosádzať.

Priestor v Čerešňovej aleji upravujeme s podporou Nadácie Ekopolis a spoločnosti Slovnaft, a.s., v rámci programu Zelené oázy. Naše poďakovanie patrí i Technickým službám Senica a.s., ktoré nám pomáhajú s likvidáciou odpadu, spoločnostiam Vitagro, s.r.o., Bellcroft s.r.o., Kikoprint, a Mestu Senica.

Napriek včerajšiemu daždivému počasiu, napriek daždivej noci, dnešné počasie bolo krásne, na brigádu ako stvorené. Takže, vďaka aj za počasie! To, že vyšlo, bolo veľmi dôležité.

Nemôžem a neviem poďakovať všetkým osobne, ktorí nám dnes pomáhali, no moja radosť z účasti všetkých je veľká a úprimná. Som presvedčená, že takéto dobrovoľnícke nadšenie má veľkú silu a dokáže veľmi veľa, okrem toho vás naplní takýmito super dojmami, z ktorých som sa Vám v tomto článočku vyznala.

Roboty v aleji je ešte na niekoľko brigád. Priestor je zanedbaný a doslova volá po pracovitých rukách. Už len kvôli starým čerešniam, ktoré tu rastú, kvôli našim deckám, pre ktoré by sme mohli túto parádu zachovať (na Slovensku je takýchto alejí už málo) treba na tento prírodný prvok upozorňovať a chrániť ho pred „zlými nápadmi“. Dajme spoločne aleju doporiadku, vytvorme si priestor na pekné vychádzky.

Všetkých, ktorí tentokrát zaváhali a prišli o pocit z dobre vykonanej práce srdečne pozývame nabudúce. Tešíme sa na Vás.

 

Fotogaléria sa zobrazí kliknutím na ilustračný obrázok.


 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene