Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


"Káblové" stromy sú už presadené

10.03.2012 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Predjarnú slnečnú sobotu s prívlastkom volebná, sme okrem splnenia si svojej občianskej povinnosti, využili aj na presadenie štyroch stromčekov, ktoré sme napriek dobrému úmyslu a niekoľkým súhlasným stanoviskám z rôznych úradov a inštitúcií, zasadili na nesprávnom mieste. O tom, ako nás táto informácia zaskočila a zarmútila sme písali v článočku Ako KOZEL facku dostal.

Nezostalo nám nič iné, len sa vyrovnať so skutočnosťou, že naše stromoradie (pôvodne pozostávajúce z dvadsiatich stromov) bude musieť byť o prvé stromy ukrátené. Aby sme o ne neukrátili Senicu,  bolo treba  nájsť stromčekom nové miesta, nechať si ich odsúhlasiť Mestským úradom a využiť pre presadenie čas, kým sú stromčeky ešte vo vegetačnom pokoji. Sotva sme začali pracovať, už sa pri nás zastavila hliadka Mestskej polície, ktorej všímavý občan nahlásil, že niekto na Kolónke vykopáva nedávno vysadené stromy. Celkom nás potešilo, že ľudia nie sú úplne ľahostajní, a že hliadka tak rýchlo zareagovala.  

Stromčeky sa nám podarilo úspešne vykopať z už prebudenej zeme a previesť ich na nové stanovisko. Tri stromy sme zasadili do lokality pri Lekárni u Martina a jeden dostal svoje miesto na Robotníckej ulici za budovou Jednoty. Jedna lipka sa presadenia a jari žiaľ nedočkala, pretože ju vo februári zlámali vandali. Sadiť stromy v meste je skutočne veľmi zložitá vec, je problém nájsť vhodné miesto pre strom, zväčša ľuďom prekáža, tieni, „padá z neho špina na autá“, ohrozuje majetok a podobne. Ak aj nájdete miestečko, kde by plánovaný strom nikomu neprekážal, s veľkou pravdepodobnosťou narazíte na priestor, kadiaľ vedie nejaké potrubie či kábel. A ak aj toto zvládnete, stále nemáte vyhraté, lebo ešte sú tu vandali, ktorí Vaše snaženie zmaria jedným presne miereným chvatom. Preto všetkým stromom prajeme, aby vždy odolali pôsobeniu negatívnej ľudskej sily a myšlienky.

(Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku)


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene