Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Na Veľkej cene Holíča sa bežalo za Kopčiansku lipu

10.09.2018 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Svojim vlastným pretekárom sme v sobotu 8.9.2018 na Veľkej cene Holíča podporili kopčiansku lipu, ktorá sa uchádza o titul Strom roka 2018.

V peletóne bežcov predseda OZ KOZEL Juraj Kabát bežal s rovnakým štartovým číslom 6, aké má v súťaži aj kopčianska lipa. Nebola to náhoda. Juraj bežal za lipu, za jej podporu, aby v ankete, ktorú každoročne organizuje nadácia Ekopolis, uspela čo najlepšie. Aby sme myšlienku zvýraznili ešte viac, spolu s ním sme si aj my obliekli zelené tričká s nápisom „Bojujem za lipku“ a pri tejto príležitosti sme v dave účastníkov a návštevníkov preteku zbierali hlasy pre strom, ktorý sme do tejto ankety prihlásili. Teší nás, že ľudia našu aktivitu prijali pozitívne. S radosťou vyjadrovali podporu kopčianskej lipe, pristavovali sa, rozprávali a spontánne vypĺňali hlasovacie lístky, z ktorých sme po skončení preteku vylosovali šťastlivca, získavajúceho zelené tričko s lipkou a slávnym kostolíkom. Pretekári bežali od holíčskeho zámku priamo k našej lipke a späť, mnohí po zdolaní závodu prišli za nami so slovami, že strom videli, páči sa im a chcú mu vyjadriť svoju podporu a zahlasovať.

Pri našom hlasovacom stolčeku nemohla chýbať duša celej hlasovacej kampane Ivonka Bolebruchová z Kopčian. Tá už tretí mesiac doslova žije s lipkou v snahe, aby sa strom v súťaži umiestnil na najvyššej priečke. Jej zásluhou sa hlasuje na školách, úradoch a organizáciách, v kostoloch, v obchodoch, vo všetkých kopčianskych rodinách, no vďaka jej aktivite hlasy prichádzajú i z iných miest a obcí. Kapsičku s hlasovacími lístkami umiestnila i priamo pri samotnej lipke, ku ktorej denne prichádzajú turisti, aby navštívili najstarší slovenský kostol sv. Margity Antiochijskej. Mimo toho tu umiestnila i konvicu na vodu s výzvou, aby v horúcom a suchom letnom období turisti okrem vyplneného hlasovacieho lístka nabrali vodu z blízkeho potoka a strom zaliali. Tak sa vďaka súťaži, ktorá na strom upozornila, dostávalo lipke každý deň životodarnej tekutiny, čím sa zmierňovali prejavy sucha.

Juraj v súťaži uspel výborne. Do cieľa dobehol aj s našou cyklistickou podporou a svojim hlasným zvolaním „Za lipku!“. Podarilo sa mu dosiahnuť svoj najlepší osobný čas v tohtoročnej sezóne. Kopčianska lipa, ako jediný záhorácky strom v ankete Strom roka však stále ešte súťaží. A stále potrebuje podporu svojich blízkych, fanúšikov, lokálpatriotov... Podporte ju, hlasujte za ňu. Do 30.9.2018 môžete tak spraviť štyrmi povolenými spôsobmi súčasne:

Lipke držíme palce a netajíme prianie, aby naša “šestka” prebehla cieľovou rovinkou s prehľadom až priamo k víťazným stupienkom. Hlasujte: “Za lipku!”

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene