Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


V špeciálnej základnej škole v Senici

31.05.2018 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Rozprávať o moci Matky Zeme, sile rastlín a stromov hlavne, o najväčších a najdlhšie sa dožívajúcich živých organizmoch, sme sa rozhodli aj v Špeciálnej základnej škole na Brezovej ulici v Senici.

Aby deti lepšie pochopili myšlienku a úvahu, s ktorou som ich chcela zaujať, priniesla som im ešte teplý, voňavý domáci chlebík. Chutil všetkým a len zdanlivo nesúvisel s mojou prednáškou. Vytvoril mi veľmi dobrú východiskovú situáciu, aby sme spoločne začali rozvíjať rozpravu, ku ktorej mi pomohli aj prinesené semienka, z ktorých som chlieb upiekla – špalda, ľan, slnečnica, tekvica a mnohé ďalšie. Žiaci pochopili smerovanie mojich myšlienok a cez jednotlivé stupienky sme sa dostávali k podstate – k Zemi. Mojou snahou bolo na základe názorných prípadov vysvetliť, prečo Zem nazývame matkou, že to nie je len fráza, ale podstata nášho života. Silu a kúzlo semienok videli deti i na časozberných fotografiách, zachytávajúcich klíčenie pagaštanu cez jeho postupný rast a vývoj, po reálne vzhliadnutie, pohladenie a ovoňanie tohto konkrétneho stromčeka.

„Hrdinom“ nášho rozprávania bolo teda semienko. Semienko, ktoré má v sebe moc a kúzlo premeniť sa trebárs na rastlinku či plodinu, ktorá nasýti živé tvory. Alebo aj na strom, malý, či veľký, vždy ale oddane odhodlaný krášliť svoje okolie, produkovať kyslík, zlepšovať mikroklímu, poskytnúť domov mnohým živočíchom, pohladiť ľudskú dušu... O týchto i o mnohých ďalších funkciách stromu sme rozprávali spoločne s deťmi. Rozmýšľali, uvažovali a spolu vytvárali grafické znázornenie funkcií stromov, nech sa naučené ľahšie zapamätá.

Aby nezostalo len pri rečiach, pre areál Špeciálnej základnej školy sme zakúpili okrasný stromček - červený javor. S veľkým nadšením bol deťmi zasadený a zakomponovaný k peknej výsadbovej kompozícii, ktorú si tu spoločne vytvorili a vzorne sa o ňu starajú.

Chcem veriť, že odkaz, ktorý som deťom do tejto školy priniesla, sa aspoň v niektorých usadí ako malé klíčiace semienko, premenené na úctu k prírode.

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene