Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Strominkovia a Zeleň na jednotku

29.05.2016 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Uplynul sotva týždeň  od chvíle kedy Strominkovia ošetrili v Smrdákoch vzácnu tristoročnú lipu a malé usilovné bytôstky sa už zasa vybrali do sveta. Tentokrát prišli medzi štvrtákov na 1. Základnú školu v Senici.

Strominkovia sem zavítali vďaka projektu ZELEŇ NA JEDNOTKU, ktorý podporila Raiffeisen banka. Samotní občania mohli hlasovaním vybrať spomedzi prihlásených projektov ten, ktorý ich najviac zaujal a k našej radosti zvíťazil tento náš.

Strominkovia chcú vhodnou formou vysvetliť deťom význam a funkcie stromov, naučiť ich spoznávať druhy drevín, priblížiť im starostlivosť o ne, predstaviť odborníkov - arboristov, ktorí sa o stromy profesne starajú, a to všetko nie iba rozprávaním, ale najmä zábavnou a zážitkovou formou. Dôležitou súčasťou projektu bolo odborné ošetrenie ihličnanov, rastúcich pred budovou školy, nákup drevín pre skrášlenie areálu školy a výsadba ovocných stromčekov.

A tak sa deti  mohli oboznámiť  so všetkým, čo strom v priebehu svojho života pre ľudí robí, čím je pre svoje prostredie prospešný, čo všetko ovplyvňuje, za čo všetko mu môžeme byť vďační. Štvrtáci uznali, že zoznam týchto činností je riadne dlhý, no napriek tomu nestrácali pozornosť a s chuťou sa zapájali do ďalších pripravených aktivít. Okrem toho mali možnosť na vlastné oči sledovať a obdivovať šikovnosť troch arboristov - Martina Bellu, Michala Kuzmu a Jakuba Kováča, ktorí sa v tento deň postarali o 25 duglasiek tisolistých. Krásne vysoké ihličnany tu rastú už štyri desiatky rokov a v ich korunách sa nachádzalo množstvo preschnutých konárov. Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti stromov boli suché časti odstránené a stromy skontrolované.

Potom sme sa presunuli do školskej záhrady, aby sme spoločne vysadili dve slivky, jablonku a hrušku. Štyri tímy detí si na vlastnej koži vyskúšali, čo treba urobiť preto, aby bol ich stromček správne zasadený. Žiadne vopred pripravené jamy, ako to býva, keď stromy sadia politici, žiadne fanfáry, ale poctivý rýľ, lopata, potrebná fyzická sila a chuť do práce. Každý si to mohol a chcel vyskúšať a každý uznal, že pomoc dospelého v tejto chvíli príde vhod. S pomocou  pána riaditeľa, pána zástupcu a milých štvrtáckych učiteliek sa deťom podarilo vysadiť svoje stromčeky. Tie od žiačikov dostali aj mená a odvtedy v školskej záhrade nájdete napríklad jablonku, ktorá sa volá Valentínka Láskavá.

Na záver si družstvá mohli medzi sebou zmerať sily v malom vedomostnom teste. Ten overil poznatky nadobudnuté počas krásneho strominkovského dňa a výsledok bol výborný. Chválime všetkých, chválime milé deti, chválime dobrých pedagógov, šikovných arboristov, chválime Raiffeisen banku za podporu a chválime aj príjemné počasie a dobré slniečko, ktoré veľkou mierou prispievalo k znamenitej nálade všetkých zúčastnených. Vďaka nim sa deň skutočne vydaril, deti si odniesli nové vedomosti a zážitky, do školy pribudla nová zeleň, boli ošetrené stromy a nám z toho všetkého zostáva úprimná radosť a dobrý pocit.

Reportáž TV SEN tu: 

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku.

Foto: Andrej Sochor

Tento projekt okrem hlavného sponzora uvedeného v článku podporil aj Trnavský samosprávny kraj a Mesto Senica


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene