Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Sadenie čerešní - Pánska cesta

09.11.2015 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Čerešne, ktoré sme vysadili v Čáčove na Obnovu aleje Pánska cesta, to nemajú jednoduché. Veľké množstvo zveri im dáva riadne zabrať, mnohé pod vplyvom jej pôsobenia nevydržali.

Stromčeky sme po výsadbe v roku 2013 zabezpečili proti ohryzu chráničkami i pletivom. Vytrvalá zver si však s týmto zabezpečením dokázala poradiť, stiahnuť pletivo, chráničku i kôru zo stromčeka. Pohľad na takéto stromčeky nikomu na optimizme nepridá. A nám zvlášť nie.

Na zachovaní čerešňovej aleje v Čáčove nám skutočne záleží, preto boj nevzdávame. Povedali sme si, že tentokrát pôjdeme na vec opatrne, vyskúšame zasadiť dve desiatky čerešní a budeme sledovať, či stromčeky odolajú zveri aj pri použití nákladnejšieho systému ochrany. Čerešne sme priviezli z ovocnej škôlky z moravských Bojkovíc, kde sa špecializujú na staré ovocné odrody, čo nám je veľmi sympatické.

Termín pre výsadbu sme si určili na sobotu 7.11.2015. Robota sa dobre rozbehla, ale vyhnal nás od nej vytrvalý poobedný dážď. A tak sme pokračovali aj v slnečnú nedeľu.

Niekoľko ochotných rúk sa pustilo do práce, aby sme naplnili spoločnú ideu. Okolo každého vysadeného stromčeka sme postavili klietku, ktorú sme obohnali pevným pletivom. Dúfame, že takto ochránené stromčeky už nebudú vystavené zničujúcemu pôsobeniu zveri a výsadba bude úspešná. V duchu českého sloganu „Sázím stromky pro potomky“ pribudnú na Pánsku cestu ďalšie nové čerešňové stromy určite aj na budúci rok.

Ďakujem všetkým skvelým a usilovným ľuďom, ktorí neľutovali svoje voľno a strávili ho pri sadení čáčovských čerešní.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


 

Aktivita je podporená schválením finančného príspevku Mesta Senica (PRO Senica).

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene