Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Strominkovská „šnúra“ nechce mať svoj koniec

15.05.2015 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Sláva, hurá! V Senici máme ďalšiu materskú školu, v ktorej bývajú  dobrí Strominkovia. Že ste ešte o Strominkoch nič nepočuli? Deti z materskej školy na Kolónii by Vám o nich mohli rozprávať.

Projekt Strominkovia prišiel na svet v roku 2013 celkom spontánne. Boli sme totiž účastníkmi jedného konania, v ktorom sa jednalo o výrube stromu v škôlke. My sme výrub podporiť nechceli, lebo sme videli riešenie v odbornom arboristickom ošetrení. V záujme zachovania stromu sme teda prisľúbili, že ošetrenie zabezpečí naše združenie. Myšlienku sme podporili plánom predstaviť arboristu aj deťom a venovať im náš čas, vyplnený rozprávaním o stromoch. A aby naše stretnutie s deťúrencami bolo zábavnejšie, pridali sa k nám aj malinké rozprávkové bytôstky – Strominkovia.

A tak tomu bolo aj 15. mája 2015. Detičky nás už netrpezlivo vyčkávali. Srdečne nás  privítali a my sme sa hneď pustili do rozprávania, počas ktorého sme malým zvedavcom vyzradili strominkovský príbeh, doplnený mnohými podnetmi na premýšľanie a otázočkami, zameranými na stromy a ich význam.  A keďže sa ukázalo, že na Kolónii sú škôlkari šikovní, malí Strominkovia nenechali na seba dlho čakať. Strominka Kristínka so Strominkom Dominkom sa v škôlke celkom rýchlo udomácnili. Tak ako v ostatných škôlkach, aj tu detičky popri spoločnom rozprávaní vytvorili krásnu výtvarnú koláž, zobrazujúcu stromy a všetko, čo súvisí s ich životom.

Deti potom spolu s nami zasadili stromček, ktorý sme im venovali, aby pripomínal dnešný deň. To ale nebol koniec našej návštevy. To najdôležitejšie sme mali ešte stále pred sebou. Spolu s nami prišli totiž aj arboristi. Jakub Kováč, ktorého už Seničania poznajú z viacerých našich podujatí, tentokrát prišiel s kolegom Michalom Kuzmom.  Arboristi deťom poukazovali svoju výstroj, náradie, povysvetľovali, ktoré veci sú k čomu určené, porozprávali, ako sa dostanú do koruny stromu a ako sa strom ošetruje. Potom sa už vo dvojici pustili do ošetrovania dvoch pyramidálnych topoľov. 30 – metrový strom, rastúci v areáli materskej školy,  si ošetrenie doslova pýtal. Na zemi skončilo množstvo odumretých suchých konárov, ktoré mohli byť pre svoje okolie nebezpečné. Deti obdivovali šikovnosť arboristov, no tí sa im po niekoľkých minútach stratili v hustých zelených korunách stromov, aby mohli vykonať svoju náročnú, no prepotrebnú prácu.

Na záver sme  škôlkarov naučili ešte pieseň o tom, že zasadiť stromček nemusí byť vôbec zložité. Takto sme sa rozlúčili s ďalšou škôlkou, v ktorej sa zabývali Strominkovia – malé, ale vzácne bytôstky. Veď po Strominkoch všade zostávajú mladé vysadené stromčeky, bezpečne a odborne ošetrené dospelé stromy a detičky, ktoré už vedia, že strom má svoje vlastné nároky a potreby a chápu ich obrovský a nenahraditeľný význam. Z tohto dôvodu sa budeme neustále snažiť, aby koniec tej  pomyselnej strominkovskej šnúry bol kdesi ďaleko - preďaleko, v nedohľadne.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku

Aktivita je podporená schválením finančného príspevku Mesta Senica (PRO Senica).

 

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene