Klub         ochrancov zelene


Websupport

Postrehy iných


Zažiť Saharu (autor Martin Krno, zdroj Pravda 9.7.2012)

12.07.2012
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Ideálne stredoveké námestie pripomínalo sálu, ktorej steny tvorili priečelia honosných domov. Tam strom, či krík určite nepatrí! Vari si pamätníci spomínajú na takéto argumenty v polemike o tom, ako má vyzerať Hlavné námestie v Bratislave. Podľa toho sa novodobí budovatelia zariadili.

Menili sa primátori, no čudesná predstava prežíva a šíri sa do ostatných miest, Banskej Bystrice, Nitry, Senice. Vo Zvolene museli občania bojovať za záchranu aspoň časti zelene. Ktože by sa o ňu staral?! Prípadná kritika sa odbije prenosnými kvetináčmi. Tie však nenahradia košatú lipu.

Zvrhlosť návratov k údajne stredovekému urbanizmu najviac bije do očí počas letných horúčav. Cez deň ostávajú námestia vyľudnené, ani pre majiteľov reštaurácií s terasami to nie je výhra. Skúste obedovať, hoci aj pod slnečníkom, uprostred slnkom dobiela vypálenej dlažby.

V Andalúzii majú viac rozumu. V každej mikroštvrti nájdete námestíčko, kde nechýba parčík s fontánou. Záhrady s jazierkami a potôčikmi sú aj okolo verejných budov, palácov, či kláštorov. Španieli sa to naučili od Maurov, pochádzajúcich z Arábie a severnej Afriky. Tí vedeli oceniť každý prameň, každý strom.

Čo prinúti slovenských radných, aby zmenili svoj vzťah k zeleni? Čakanie na ešte radikálnejšie zmeny klímy by bolo zdĺhavé. Hádam by im pomohol týždenný pobyt na Sahare.

 

Článok je na našich stránkach uverejnený s láskavým zvolením autora.

 

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene