Klub         ochrancov zelene


Websupport

O nás


Prečo KOZEL


[ Naspäť na zoznam článkov ]


Nuž v prvom rade je to náhodné a neplánované skrátenie slov oficiálneho a plného  názvu združenia  Klub ochrancov zelene. No a v rade druhom, je to zmysel pre vtip a recesiu tých, ktorí občianske združenie založili. Z úslovia, ktoré nie práve najlichotivejšie prezentuje kozla ako záhradníka si ťažkú hlavu nerobia a berú ho s humorom. Náš KOZEL má zeleň rád a svoju „záhradu“ bude chrániť  „zubami – nechtami“ , „rohami – kopytami“.  Chce zeleň kvalitnú, zdravú a dlhovekú. V žiadnom prípade nikomu nedovolí z nej ukrajovať, alebo ju nejakým iným spôsobom poškodzovať. Bude si dobre všímať svet vôkol seba a svoj názor si určite nenechá pre seba. Tých, ktorí dokážu pre zeleň v meste urobiť niečo chvályhodné, plánuje KOZEL oceniť svojou najvýznamnejšou cenou – Cenou zlatého rohu. Ak však niekoho prichytí pri prehreškoch voči zeleni, má pre neho nachystanú Cenu kozieho bobku. 

Takže strach a obavy, že by bol zlým záhradníkom nie sú namieste. KOZEL má dostatok obživy zaistený vďaka hlavám kapustným, ktoré sa na Slovensku, napriek informačnému a technologickému rozvoju, stále hojne vyskytujú.

Keby ste sa s našim vysvetlením na otázku, „Prečo práve KOZEL?“ neuspokojili, máme pre Vás pripravených pár nasledujúcich riadkov.

KOZEL

Sprevádza ľudstvo od nepamäti a patrí medzi najstaršie domestikované tvory. V minulosti bol znakom skromnosti a jednoduchosti vidieckeho ľudu, dnes je skôr symbolom zdravého životného štýlu a ekologického hospodárenia.

Je to stvorenie mimoriadne odolné a nenáročné. Dokáže vyžiť aj so skromnej pastviny. O tom, že je to tvor veľmi zvedavý a inteligentný niet pochýb. Veľmi rád a dlho premýšľa, výborne vidí a má vynikajúci čuch. Má nie len výborný zmysel pre rovnováhu, ale skvele disponuje svojim znamenitým orientačným zmyslom a vie sa dobre orientovať v čase. Má miernu povahu, no jeho živý temperament mu vo vyhrotených situáciách nedovolí zostať v pokoji a tvrdohlavo ide za svojim cieľom, pričom občas i svojimi rohami pre výstrahu trkne. Napriek tomu je toto stvorenie neobyčajne obetavé, čo dokazuje i fakt, že v mnohých kultoch starovekých národov je považovaný za obetného tvora.

Rôzne predsudky voči nemu sú len mýtus. Kvôli svojmu charakteristickému vzhľadu, bol veľakrát v nemilosti, pretože bol neprávom spájaný so silami pekelnými. Študovaný národ však vie, že symbolizuje prírodu a život. Objavuje sa už v gréckej mytológii, ako Faun - „Boh plodnosti“, ktorý bol napol muž a napol KOZEL. Bol ochrancom pôdy a zveri. Svojim kladným vzťahom k prírode bol známy spolu so svojou manželkou Faunou, ktorej meno je tiež označením pre prírodu – zvieratá.

KOZEL si časom u ľudí získava úctu a vážnosť. Jeho obraz sa vyskytuje vo viacerých heraldických symboloch, nájdeme ho v znakoch a erboch mnohých významných rodov, panovníkov i v erboch obcí.

Občianske združenie KOZEL sa tvrdo dištancuje od akýchkoľvek súvislostí s pivovarom, ktorého názov je zvukovo podobný s názvom nášho OZ. V prípade podpory, ktorú by tento podnik bol ochotný občianskemu združeniu poskytnúť, svoj názor prehodnotíme a sme pripravení nadviazať družobný vzťah. (...koniec koncov, aj chmeľ je zeleň )


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene