Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Pekný deň

26.10.2012 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Kráčam si jesennou Senicou a môj záujem upútajú dve pani, zametajúce pred činžiakom opadané lístie zo zlatistých briez, ktoré tu niekto vysadil možno aj pred tromi desiatkami rokov. Chvíľu sa po nich nenápadne obzerám. Ich domácke náradie a  oblečenie mi nesedí s úvahou, že by to boli zamestnankyne mesta alebo technických služieb. Už som ich aj minula, keď mi to predsa len nedalo...

Vrátila som sa, aby som tie staršie dámy pozdravila a spýtala sa ich prečo? Prečo zametajú lístie na verejnom priestranstve? Prečo sa venujú činnosti, o ktorej každý predpokladá, že by ju mal robiť niekto, kto je za to platený? Priznám sa, svoje otázky som im kládla trošku s obavou, že sa mi dostane temperamentných odpovedí, spojených s nadávaním na tie hrozné brezy, z ktorých je len špina, že sa im to vláči do bytu a kvôli alergiám sú na pokraji života a smrti. Obrovský kameň mi padol zo srdca, keď v pokojných odpovediach padli slová: „Lebo to tu chceme mať pekné... Máme rozdelené služby, staráme sa o zeleň, polievame, zametáme, z trávnika vyhrabujeme lístie. A pokiaľ budem na žive, tých stromov sa nikto ani len nedotkne! Tu sa rúbať nebude nič!“ Ani si nedokážete predstaviť, akú radosť mi urobili. Nikde ani stopy po namosúrenosti na padajúce lístie a ostatné známe „problémy“ so stromami. Chválim ich za ich počin a netajím svoju radosť. Nahlas vyslovujem svoje prianie, aby bolo takých ľudí čo najviac, aby zatienili nezmyselné žiadosti o výruby stromov, ktoré sú odôvodnené tým, že zo stromov padá lístie, kvet, peľ a dokonca na  nich sedia vtáky.

Po všetkých tých zažitých situáciách, plných zvláštnych argumentov a dôvodov, prečo je život v blízkosti brezy nebezpečný a neplnohodnotný, som z toho miesta odchádzala s úsmevom na tvári a vďakou za to stretnutie. Bolo to na Robotníckej ulici, pri vchode č. 37 (oproti záložni). Iba kúsok od miesta, kde brezy na ľudskú netoleranciu po radikálnom reze doplatili zmenou svojho vzhľadu, s najväčšou pravdepodobnosťou i zhoršením ich kondície a znížením ich spoločenskej hodnoty.

Všetko je v ľuďoch. Dnes som stretla takých, ktorých si veľmi vážim. Ľudí, ktorí majú úctu k stromom. Vďaka nim mám dnes pekný deň.

 

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene