Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Smútok vianočného stromu

02.06.2020 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Ešte poriadne ani leto nezačalo a ja už musím o vianočnom strome písať. Musím, pretože...

Keď v decembri 2018 prvýkrát navešali na 30-ročnú duglasku tisolistú v Senici vianočné svetlá, na rozdiel od všetkých ohúrených pohľadov, bola naša reakcia rozladená. Fejsbukové stránky zaplavili stovky pochvalných komentárov a lajkov a ľudia sa nadchýnali nad bohatou, jagavou krásou: „Konečne máme aj v Senici krásny vianočný strom, hurá!“.

A my sme opäť boli za pesimistov a neprajníkov, ktorí mrzuto komentovali, že ten krásny strom tu bol predsa už dávno pred sviatkami a nikdy sa z jeho krásy nikto nenadchýnal. Tipovali sme, koľko Vianoc má asi pred sebou, kým to bude mať „zrátané“. Kilogramy kabeláže a svetiel nainštalovaných do živej dreviny, sa nám od začiatku nepáčili. Strom je živý. Rovnako živý, ako hociktorý iný tvor na tejto Zemi. Má len nevýhodu, že nedokáže utiecť, kričať od bolesti, ale dá ju najavo až neskôr, zhoršeným stavom, slabšou vitalitou.

A žiaľ, týka sa to aj našej duglasky. Stačili dvoje Vianoce, stačilo 18 mesiacov a museli by ste byť ignoranti, aby ste si nevšimli chradnutie tohto 23 metrového ihličnanu, ktorý musí aj mimo vianočných sviatkov niesť ťarchu elektroinštalácie. Svoju nespokojnosť s nechcenými „šperkami“ dáva veľmi výrazne najavo a pýchu najväčšieho vianočného stromu na Slovensku začína nahrádzať potichu trpiaca, chradnúca drevina. Kedysi zdravo hustý strom začína strácať svoju silu priamo pred našimi očami.

Píšem o tom, aby si to ľudia všimli. Aby pozreli do koruny a zbadali kopu hnedých, presychajúcich a rednúcich konárov. Aby pochopili, že strom je skutočne živý, že to nie je len kus dreva, že reaguje na záťaž a trpí. Píšem, aby som upozornila, že pár dní umelého jagotu a lesku si žiada príliš vysokú cenu. Nechcem veriť, že máme svedomie ju zaplatiť. Ešte snáď nie je celkom neskoro...

Stromy žiadne trblietky nepotrebujú. Za to my nepochybne potrebujeme stromy. Buďme vďační za prácu, ktorú prirodzene vykonávajú. Buďme vďační za krásu, ktorú prirodzene majú. Buďme ohľaduplní a nenechajme si oslepiť zrak leskom ľudskej márnivosti.

Fotogaléria tu: FOTO


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene