Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Zmenená hruška lásky čaká novú jar

16.02.2019 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


O senickej 200-ročnej hruške, ktorá rastie v čerešňovej aleji, koluje legenda, že má zvláštnu moc. V minulosti sa tradovalo, že páry, ktoré nemohli splodiť potomstvo, mali pod touto vzácnou hruškou počatie zaručené. Možno aj preto ju doteraz nikto nevyťal, a ako jediná z pôvodnej hruškovej aleje zostala rásť v súčasnej, už staručkej aleji čerešňovej.

O tejto legende som na konci leta rozprávala aj známemu ovocinárovi Ľudovi Vaššovi, ktorého som poprosila o posúdenie a ošetrenie našej starej hrušky. Ľudovíta som dovtedy nepoznala osobne, ale jeho aktivity som už niekoľko rokov so záujmom sledovala, obdivovala a som z nich úprimne nadšená. Staručká hruška má vážny defekt na kmeni, utrpela väčší zlom a potrebovala odborníka. Ten sa sľúbil na zimné obdobie.

Nechcela som do toho kibicovať, veď pre hrušku som vybrala ovocinársku celebritu. Mimovegetačný čas na ošetrenie ale išiel akosi mimo pravidiel, získavaných v oblasti arboristiky. Trpezlivo som však čakala, kedy príde chvíľa pre našu hruštičku. A dočkala som sa. S úsmevom v tvári, veselou náladou a s dvomi rovnako naladenými mladými mužmi - Robom PodobomMatúšom Holíčkom, sa skúsený ovocinár Ľudo Vašš zjavil pod našou hruškou 14. februára. Potmehúdsky poznamenal, že keďže je Valentína, je najvhodnejší deň, aby bola venovaná pozornosť práve tomuto stromu lásky.

A pustili sa chlapci do práce. Hruštička mala v svojej hustej korune zrazu troch šikovných a rýchlych pracantov, ktorí v zohratej synchronizácii presvetľovali tmavú korunu starého ovocného stromu. Netajím svoje prekvapenie, do ktorého ma chlapci dostali množstvom odobratej časti koruny. K hruške mám osobný vzťah a zásah som si predstavovala menej radikálny. Na druhej strane cítim rešpekt k odborníkovi, ktorého som zvolila. Má moju dôveru a okrem toho celá jeho návšteva bola jedna súvislá, spontánna, odborná prednáška, v ktorej mi vysvetľuje nutnosť, dôvody a očakávania po jeho zásahu. Nezastaviteľná živá encyklopédia vedomostí.

Slnko sa dostalo za obzor a chlapci práve stihli ukončiť svoju robotu. Hruška je zmenená a ja to prijímam v neskrývanom rozpoložení. Páni sa stále usmievajú, sú v pohode a stavajú sa k mojej nálade zhovievavo. Dostala som nekonečne veľa odborných vysvetlení a odôvodnení, že radikálny zásah, ktorý bol na tejto hruške vykonaný, má svoje vážne opodstatnenie. Všetko čo mi bolo odovzdané s vďakou prijímam a teším sa z peknej atmosféry, ktorú sem Ľudo, Robo a Matúš vniesli. Teším sa na ďalšie stretnutia, spoluprácu, na mladé hruškové potomstvo, ktoré sa chlapci snažia priviesť na svet a pozorovania starej, znovu rozjarenej hrušky lásky.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku

Foto: Ľudo Vašš a Dana Ševčíková

 

Ošetrenie hrušky prebehlo vďaka dotácii z mesta Senica. Ďakujeme za podporu.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene