Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Viete, prečo spadol v parku strom?

30.01.2019 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Viete, prečo spadol v senickom parku strom?

Oficiálne sa uvádza, že nezvládol ťarchu snehu. Zdravý listnatý strom, v zimnom období, v odlistenom stave však s takouto nádielkou nemá mať problém. Problém má len strom oslabený. Rozmýšľajme, čím mohol byť oslabený nebohý javor. Hneď po obhliadke spadnutej dreviny začínajú dochádzať súvislosti. Prvé, čo upútalo našu pozornosť, bol takmer chýbajúci koreň. Sneh, ktorý síce všetko naokolo milosrdne prekryl, skryl i chodníček, budovaný v blízkosti dvoch stromov v roku 2017.

Z pamäte sa mi celkom zreteľne vynorila chvíľa, keď som vtedy prechádzala parkom a všimla som si pod stromami odkopanú zeminu na nový chodník. Z výkopov vytŕčali korene a korienky stromov. Výkop preťal podstatnú časť koreňov, ktoré už nikdy nebudú  môcť dreviny zásobovať potrebnými látkami. Len som si zúfalo pomyslela, že opäť ďalšie nešťastné stromy, ktorým človek netoleruje strategicky dôležité orgány a podceňuje ich dôležitosť. Bezohľadne z nich odoberie, preruší ich, pretne, len aby si vybudoval skratku v parku. S horkým povzdychom som si pripravovaný chodníček ešte odfotila a pokračovala v svojej ceste.

Takmer rok a pol po tejto príhode strom spadol. Zlyhal oslabený, s odumretým koreňom. Zložil sa so cťou, doslova ako džentlmen. Padol presne medzi dve pouličné lampy, aby nenapáchal žiadne škody. Jeho pád vzbudil v ľuďoch údiv, park preventívne opatrili páskami mestskej polície, tabuľkami, ktoré upozorňujú, že vstup je len na vlastné riziko. Na sociálnych sieťach pribúdali rôznorodé komentáre a desiatky zdieľaní, natočila sa reportáž o ťažkom snehu, idú sa rýchlo označovať rizikové dreviny, plánovať akútne výruby...

Na mieste, kde po strome zostala len hromada popíleného dreva, zostal stáť ešte jeden tichý spolutrpiteľ. Ten má s najväčšou pravdepodobnosťou rovnaké problémy a rovnaký osud, ako jeho parťák, ktorý to už vzdal. Nie kvôli snehu, ale kvôli ľudskej „skratke“.


Na poškodzovanie koreňových systémov neustále upozorňujeme, napríklad pri výstavbách parkovísk v našom meste. V novembri sme napísali a poslali Otvorený list primátorovi mesta, na ktorý sme však nezaznamenali žiadnu reakciu. Poškodzovanie koreňov závažne ovplyvňuje zdravotný stav a statiku stromov a nie je pravidlom, že padajúce stromy majú vždy spôsoby džentlmenov.

 

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v čánku

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene