Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Poznáme Morušovú Kráľovnú

01.09.2014 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Po šiestich týždňoch, počas ktorých nám Slovensko zasielalo svoje nominácie na Morušovú Kráľovnú, poznáme víťazku tejto ankety. Spomedzi 22 prihlásených stromov sa ňou stala moruša, ktorá má v prihlasovacom lístku uvedené miesto svojho rastu - obec Horná Streda, obvod kmeňa 251 cm a vek 200 rokov. Víťaznému stromu KOZEL zabezpečí arboristické ošetrenie. A tento strom nebude jediný.

Podnetom pre celú anketu nám bola, ako inak, moruša. Moruša nádherná, mohutná a majestátna, ktorá je srdcovkou nášho združenia. Rastie v rušnom centre mesta Senica, čo je raritou pre Slovensko. Má 150 - 200 rokov, obvod kmeňa 355 cm a momentálne je vo finále inej krásnej ankety. Tú organizuje nadácia Ekopolis pod názvom Strom roka 2014. Tento strom sme úmyselne do súťaže o Kráľovnú Morušu nezaradili, aby sme zachovali objektivitu, ale považujeme ju za akúsi patrónku celej súťaže. Na našu morušu bielu sme náležite pyšní a kade chodíme, tam o nej s hrdosťou rozprávame. To zapríčinilo množstvo reakcií, pri ktorých veľa ľudí nostalgicky spomínalo na moruše zo svojho detstva a ľutovalo, že týchto stromov už niet. Tu sme si uvedomili, že musíme pre moruše niečo urobiť a vznikol nápad s anketou, cieľom ktorej bolo, aby sa ešte viac ľudí zamyslelo nad tým, že moruša sa skutočne stáva ojedinelým stromom, ktorý treba chrániť.

Anketa, v ktorej sme vyzvali ľudí, aby do nej prihlasovali moruše zo svojho okolia, bola vyhlásená 7.7.2014. Do ankety bolo celkovo oficiálne prihlásených 22 morušových krásavíc, z ktorých bolo veľmi náročné vybrať tú najzaujímavejšiu. Niektorá moruša mohla upútať najväčším obvodom, iná neobvyklým tvarom, ďalšia vekom alebo dokonca zaujímavým príbehom, spojeným s históriou, či osobnými väzbami. Nominácie zasielali obecné úrady, organizácie i súkromné osoby. Vďaka prihláseným stromom mali v ankete zastúpenie tieto mestá a obce: Haluzice, Trnava, Čierne Pole, Vlachovo, Senec, Tekovská Breznica, Pukanec, Hlohovec, Hontianska Vrbica, Tomášovce, Prietrž, Beckov, Šenkvice, Rovensko, Želiezovce, Šoporňa a Horná Streda.

Neľahkého rozhodovania sa zhostila porota, ktorá sa spolu s nami celých šesť týždňov tešila z každého prihláseného stromu. Je nám veľkou cťou, že účasť v porote prijali osobnosti, ktoré majú k téme z osobného i profesijného hľadiska veľmi blízko. Sú nimi Marián Komžík, riaditeľ úspešného záhradníctva, nadšený, uznávaný a populárny ovocinár, či Anton Juriš, dendrológ, záhradkár, dlhoročný pedagóg a ochranár celým svojim srdcom. Ďalej Stanislav Stroška z Pukanca, z oblasti, ktorá je morušami povestná. Pán Stroška sa už tridsať rokov venuje pestovaniu a ochrane morúš a vraví, že ak by mohol, výrub týchto stromov by zakázal. Ďalším porotcom bol Jakub Kováč, profesionálny arborista, človek s obdivuhodným vzťahom ku stromom. Jeden hlas za celé združenie si vyhradil aj KOZEL.

Po skončení nominácií bolo ťažkou úlohou každého porotcu, aby v prvom kole vybral tri moruše zo všetkých prihlásených, ktoré poslal do finále. Piati porotcovia týmto spôsobom vybrali šesť finálových stromov, ktorým v ďalšom kole nezávisle od seba prideľovali body. 

Po zrátaní pridelených bodov o víťazke ankety rozhodol len jeden jediný bod. Víťazstvo a titul Kráľovná Moruša získava krásne rastený a perspektívny solitérny strom, s pekným habitusom, vysadený skoro na hranici dvoch katastrov Horná Streda a Brunovce. Strom bol do súťaže zaradený s udávanými parametrami: obvod kmeňa 251 cm a vek 200 rokov. 

Striebornú priečku ankety obsadila Moruša čierna z Čierneho Poľa. Je to najstarší strom v tejto východoslovenskej obci. V jeho blízkosti je detské ihrisko, rastie v lokalite, ktorá je miestom stretávania mladých aj starých, strom si v dedine vážia. Prihlasovateľ uvádza, že má 200 rokov a 315 cm v obvode.

Tretie miesto sa ušlo 120 – 150 ročnej moruši bielej z Tekovskej Breznice, ktorá sa pýši peknými 230 cm v obvode svojho kmeňa. Je to pekný, statný, výdatne plodiaci zdravý strom. S nádherne rozložitou korunou dotvára atmosféru dvorčeka s chalupou. Členom nášho združenia viacerými znakmi pripomína tú našu, senickú morušu, v menšom vydaní.

Štvrté miesto obsadila najstaršia moruša ankety. Je z Pukanca – z kraja známeho práve výskytom morúš. Tento strom si právom zasluhuje pomyselnú cenu obdivu. Napriek svojmu veku, ktorý je udávaný 250 – 300 rokov, napriek niekoľkonásobnému spiľovaniu, strom stále vykazuje obrovskú životaschopnosť a energiu, plodí veľké a chutné čierne moruše. Strom pôsobí zaujímavo, takmer exoticky a prihlasovateľ tvrdí, že má dokonca svojho obyvateľa – úkryt v ňom totiž našiel ježko. Na piatom mieste ankety sa umiestnila pekná, príjemná, bohato rodiaca  moruša čierna, z Beckova, rastúca na pozemku súkromnej záhrady pri rodinnom dome a šiesta bola 100-ročná moruša čierna, ktorú nájdete rásť na verejnom priestranstve pri kostole v obci Vlachovo,  kde robí radosť všetkým okoloidúcim. 

Krásnych, hodnotných a zaujímavých stromov bolo do ankety prihlásených viac. Človeka sa zmocňuje pocit, že snáď ani nie je možné vybrať strom, ktorý je najkrajší, najlepší, naj... Každý je krásny, každý je jedinečný. Vďačíme za všetky, pretože už to, že si dal niekto prácu s fotografovaním stromu, s meraním, vypisovaním prihlasovacieho lístka, zasielaním e-mailu svedčí o tom, že tieto stromy majú svojich priaznivcov, že sú ľudia, ktorých upútali. Mnohí pripísali pár slov, alebo zaujímavostí, prečo ich strom zaujal a prihlasujú ho do ankety, iní zasa žiadajú pestovateľskú radu alebo pomoc pri určení veku. Okrem toho nám v priebehu celej ankety prichádzali maily a pozdravy, ktoré reagovali na výzvu, vyjadrovali podporu a často i spomienku na už neexistujúce morušové stromy. Presne toto bolo našim cieľom, aby si ľudia uvedomili, že sa niečo zmenilo, že sa staré moruše vytratili a že tie, ktoré pretrvali je nutné chrániť a nové sadiť. 

Víťaznému stromu bude poskytnutá odborná kontrola s posudkom a ošetrením. Strom ošetrí zručný a skúsený profesionálny arborista Jakub Kováč, ktorý bol súčasťou porotcovského tímu. A pretože máme morušové stromy skutočne radi a hodnotenie skončilo veľmi tesne, rozhodli sme sa, že odborné ošetrenie poskytneme nielen zvolenej Morušovej Kráľovnej, ale aj stromu, ktorý sa umiestnil na druhom mieste – teda moruši čiernej, rastúcej na „ďalekom východe“ v Čiernom Poli.

Fotogaléria všetkých prihlásených stromov tu:

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene