Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


KOZEL čerešní ešte nemá dosť (...vysadí viac ako stovku čerešní na Pánskej ceste)

02.03.2013 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


V minulom roku sa naše občianske združenie s plným nasadením venovalo obnove starej, zanedbanej Čerešňovej aleje, nachádzajúcej sa za IBV Juh v Senici. Do projektu sme investovali veľa našej energie a údržbe tejto alejky sa chceme venovať aj v roku 2013. Mohlo by sa teda zdať, že porcia čerešní je dosť veľká na to, aby sa KOZEL čerešničkami dostatočne nasýtil. Opak je však pravdou a aj tu sa potvrdilo, že s jedlom rastie chuť.

A tak KOZEL vymyslel nový projekt na obnovu ďalšej čerešňovej aleje v senickom regióne. Tentokrát sa združenie zameralo na miestnu časť Čáčov, kde bola známa Pánska cesta lemovaná stromami čerešní. Čerešne však dosiahli pokročilého veku a v priebehu posledných rokov začali jedna za druhou z aleje  vypadávať. Dnes na Pánskej ceste zostalo niečo málo cez desiatku pôvodných stromov. Zanikajúcej aleje nám je ľúto o to viac, že si ako fanúšikovia týchto krajinných prvkov uvedomujeme ich obrovský význam pre životné prostredie.

Na tomto mieste si dovolím citáciu z knihy ALEJE – krása ohroženého světa: „Ještě v naší zemi aleje máme. Jsou výrazným přínosem stromů k formování krajiny, spoluvytvářejí ji, chrání, když se staví větru do cesty, aby tak zabránily půdní erozi. Zvířata v nich nacházejí úkryt, pocestní stín i jistotu směru. Aleje si dokáží získavat pozornost tím, jak jsou v krajine nepřehlédnutelné - přitažlivost jednotlivých stromů je v nich umocněna počtem. Lidé si k nim vytvořili vztah, proto po jejich zmizení zůstává dlouho prázdnota, která bolí...“

Uvedomili sme si, že ak niečo nepodnikneme, nikto nám už tradičnú čerešňovú cestu do tejto lokality nevráti. Vypracovali sme teda projekt, ktorý sme podali v rámci Nadačného fondu TESCO pre zdravšie mestá v Nadácii Pontis, s názvom "Obnova aleje Pánska cesta". S radosťou sme uvítali správu, že naša žiadosť bola úspešná a menovanou nadáciou bude podporená. Pri tejto príležitosti chceme spomenúť, že projekt svojim odporúčaním podporila Seničanka - zamestnankyňa TESCA - Zuzka Pišťánková. Jej odporúčanie bolo súčasťou žiadosti o poskytnutie grantu, za čo tejto mladej sympatickej dáme srdečne ďakujeme. Aby sme bolo konkrétni, Zuzka do nášho projektu napísala: „Ihneď ako som sa dopočula, že by som čo i len malinkým kúskom mohla pomôcť dobrej veci - neváhala som. Myslím, že to je hlavným zámerom tohto projektu i skupinky ľudí, ktorí pracujú na jeho zrealizovaní. Jedná sa o časť Senice, ktorú si pamätám ešte z detských čias. Cestu, ktorú lemovalo pre mňa, ako pre dieťa, snáď milión čerešní. Bohužiaľ, dnes sa i na tejto aleji podpísal zub času. Nádherné čerešne, by ste tu už márne hľadali. Tento projekt si dal jasnú úlohu: obnoviť to, čo tu bolo kedysi... Vysadiť čo najviac stromčekov, ktoré by ľuďom pripomínali zašlú tradíciu, skrášlili okolie a samozrejme prospieť životnému prostrediu...“ Pre nás je potešujúce i to, že vďaka Zuzkinej prezentácii sa do výsadby stromčekov chcú zapojiť aj zamestnanci TESCA.

S chuťou sa teda púšťame do organizovania prác, ohľadom realizácie výsadby viac než stovky mladučkých čerešní na Pánskej ceste v Čáčove. Súčasťou projektu bude i ošetrenie zachovaných pôvodných čerešní, šetrným odborným spôsobom, aby nám v  aleji títo starí svedkovia histórie zotrvali, pokiaľ možno, čo najdlhší čas. Podporu pri realizácii nám v mene Poľnohospodárskeho družstva Senica prisľúbil aj jeho predseda Peter Morávek. Teší nás, keď zisťujeme, že o spoluprácu s našim združením sa uchádzajú aj iné združenia, pôsobiace v Senici. Jedným zo spolkov, ktorý si v rámci spolupráce na znovuvysadení aleje dovolíme menovať už teraz, je OZ PRO ČÁČOV. Ostatných zainteresovaných, ktorí sa k nám pridajú, Vám radi predstavíme v priebehu realizácie projektu. O konkrétnych termínoch brigád Vás budeme informovať  už čoskoro na našich stránkach a na facebooku.

Ktokoľvek, kto bude chcieť pridať ruku k dielu, je medzi nami srdečne vítaný. Radosť z vysadenej aleje bude pre nás určite veľká a kto má záujem, má príležitosť dopriať si ju spolu s nami.

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene