Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Hlasujme za Strom Senice 2015

15.06.2015 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Až do 28. júna 2015 máte možnosť zahlasovať za jeden z troch senických stromov, ktorému by ste chceli dopriať titul Strom Senice 2015. Takto ocenený strom získava status miestne chráneného stromu.

Hlasovať môžete prostredníctvom internetovej stránky mesta Senica, alebo na facebooku, lajknutím fotografie konkrétneho stromu. Hlasovať je možné aj výstrižkom z Našej Senice č. 5 a zakrúžkovaním stromu – vášho favorita. Výstrižky možno vhodiť do schránky na prízemí MsÚ Senica.

O Vašu priazeň sa uchádzajú:

Hruška v čerešňovej aleji: Krásny starý ovocný strom. V poli medzi Hlbokým a Senicou stála oveľa skôr, než bola vysadená čerešňová aleja za IBV Juh, ktorej je teraz súčasťou. Vraví sa, že môže mať aj 200 rokov. Koluje o nej legenda, že mala kedysi zázračnú moc a pomáhala neplodným párom pri počatí. Či si túto schopnosť uchovala do dnešných dní overené nemáme.

Lipa na parkovisku na Fajnorovej ulici pri smetných košoch. Bola zasadená na dvore meštianskej školy. Sadili ju žiaci spolu s profesorom Feldsamom na pamiatku 10. výročia vzniku Československej republiky.

Smrek v parku pri galérii: Žije si skromne, nenápadne, v neudržiavanom parku. Má 224 cm v obvode a nevieme aký má vek, ale predpokladáme, že už dosť významný. Bude to určite jeden z najstarších smrekov rastúcich v našom meste. Je zachytený na starých fotografiách Senice, keď park pri galérii lemoval ešte murovaný plot. Je zdravý, perspektívny a veríme, že tu pretrvá ešte niekoľko ľudských generácií.

Najslávnejším víťazom senickej ankety je Moruša biela z Robotníckej ulice, ktorá si v minulom roku vybojovala prvenstvo i v celoslovenskej súťaži Strom roka, ktorú každoročne poriada nadácia Ekopolis. V mestskej súťaži zvíťazila v roku 2010 a v roku 2015 kandidovala v súťaži Európsky strom roka.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene