Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Od seba...

25.11.2014 ( Kabát Juraj )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


K doprave som sa vyjadril už niekoľkokrát a možno sa budem opakovať, no nedá mi aby som nereagoval na predvolebné sľuby mnohých kandidátov. Mnohí si totiž dali sľub riešiť, či vyriešiť dopravu a parkovanie v meste. Rád si vypočujem myšlienky, ktoré ako mihnutím čarovného prútika všetko vyriešia.

Autá sa stali symbolom prosperity, rozvoja bohatstva, no úpadku ducha a hlavne súdnosti. Z toho vznikajú omyly, ktorých sa držíme.

Omyl prvý: Autá sú symbolom bohatstva. Je to ako s fajčením. Čím viac áut si ľudia kúpia tým budú chudobnejší. Zdroj, ktoré by mohli investovať do svojho vzdelania či zdravia, dávajú do niečoho, čo im paradoxne zdravie ničí, no dáva im pocit falošnej slobody.


Omyl druhý: Máme nedostatok parkovacích miest, treba ich neustále budovať. Nie, nemáme nedostatok parkovacích miest, máme prebytok áut. Čím viac budeme budovať parkovacie miesta, tým viac áut sa bude v danej lokalite vyskytovať.

Omyl tretí: Mám auto = mám nárok na parkovacie miesto. Životný priestor je niečo, o čo sa musíme podeliť. Zaparkované autá odoberajú životný priestor nie iba susedom, ale aj vlastníkom áut.

Omyl štvrtý: Nové križovatky a cesty vyriešia dopravné zápchy. Je to ako s parkovacími miestami. Ak vybudujeme širšiu cestu, priechodnejšiu križovatku, poskytnemepriestor pre viac vozidiel, onedlho bude úplne zaplnená autami a sme znovu na začiatku.

Podobných omylov je mnoho. Čo s tým? Treba obmedziť dopravu. Mnohé svetové metropoly to už pochopili a robia to. Vjazd do centier je zakázaný, parkovanie je limitované. Poviete si, že Senica nie je metropola? Ale problémy s dopravou má také isté. Chceme zlepšiť, naše životné prostredie v meste kde žijeme? Ak ste si odpovedali áno, tak potom toto je spôsob.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene