Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Tešíme sa z víťazstva senickej moruše v ankete Strom roka 2014

28.10.2014 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Senická moruša si užíva svoju slávu. Všetky médiá preberajú správu o jej víťazstve v ankete Strom roka 2014, ktorú organizuje nadácia Ekopolis. Strom zo Senice bude hájiť farby Slovenskej republiky v súťaži Európsky strom roka.

23. októbra 2014 sme s dobrou náladou a veľkou zvedavosťou dorazili do Bratislavy, kde sa uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety Strom roka 2014. Pri tejto príležitosti prebehla zároveň aj tlačová konferencia. Všetci sme dúfali, že naša moruša, ktorú sme do tejto súťaže prihlásili, obstojí dobre. Celkové víťazstvo tohto stromu bolo tichým, no odvážnym želaním každého z nás.

Za prítomnosti pána Petra Lipu, ktorý bol patrónom ankety, zástupcov nadácie Ekopolis a Slovenská sporiteľňa, ako aj organizácie ISA Slovensko, bol po predstavení všetkých finalistov, najskôr vyhlásený strom, ktorý sa umiestnil na treťom mieste. Stala sa ním krásna 155 ročná lipa malolistá z Kláštora pod Znievom. Takmer 500 hlasov ju delilo od druhého miesta, ktoré obsadil s 1510 hlasmi statný dub letný z Diviak nad Nitricou.

Tlieskame oceneným a vzápätí s veľkou radosťou prijímame správu, že 1711 hlasov zabezpečilo prvé miesto súťažiacej so šťastným číslom 7 - moruši bielej zo Senice. Naše želanie sa stáva skutočnosťou! Veľmi sa tešíme a úprimne prežívame radosť z víťazstva. Na rad prichádzajú gratulácie a otázky prítomných novinárov. Áno, prezrádzame na morušku, že je stromom, na ktorom doslova vyrástli generácie senických detí. Spomíname dobu, keď bolo pod jej korunou ihrisko s veľkou hojdačkou, kolotočom, pieskoviskom a lavičkami. Netajíme ľútosť, že toto všetko je minulosťou a obrovská moruša dnes rastie v obkľúčení budov, ciest a áut. Je to ako zázrak, že naše stromisko zostalo na tomto rušnom mieste zachované napriek všetkým zmenám, ktoré sa vôkol neho udiali. Je skutočne živou spomienkou a pamiatkou na minulosť.

Už pred pár rokmi dali Seničania najavo, že ich moruša zaujíma, že sa im páči a nie je im ľahostajná. V roku 2010 získala titul Strom mesta, čím jej radnica prisľúbila ochranu na miestnej úrovni. V septembri 2013 bolo prostredníctvom nášho združenia moruši poskytnuté odborné ošetrenie, ktoré profesionálne, no s láskou urobil arborista Jakub Kováč. Svoju prácu pre senický strom vykonal sponzorsky, celkom zdarma. Moruša okrem štandardného ošetrenia dostala po úprave sviežejší vzhľad a jej krása a objemnosť koruny ešte viac vynikli. Inšpirovala nás k vyhláseniu celoslovenskej ankety Hľadá sa Kráľovná Moruša, prostredníctvom ktorej sme hľadali pekné a staré morušové stromy, vďaka čomu sme nadviazali viacero vzácnych kontaktov s ľuďmi, ktorí sa o moruše úprimne zaujímajú, chránia a rozmnožujú ich a sú ochotní podeliť sa s nami o svoje skúsenosti a vedomosti ohľadne morúš. Popri tomto všetkom nám pribudlo množstvo spoločných nezabudnuteľných zážitkov. Za toto všetko vďačíme našej morušovej kráske, ktorá svojou prítomnosťou upokojuje ruch Robotníckej ulice.

A čo pre morušku znamená prvenstvo v súťaži? Okrem 200 eurového daru, ktorý chceme použiť na úpravu okolia a dendrologického posudku od organizácie ISA Slovensko, moruša postupuje ako jediný strom zo Slovenska do súťaže Európsky strom roka. Veríme, že šance na úspech má, moruše sú ojedinelé stromy, najmä takéto obrovské, rastúce medzi domami, v ruchu centra mesta. Je to pre nás strom hrdina, ktorý napriek okolnostiam nestráca na kráse a dôstojnosti. Všetko však opäť bude záležať od počtu hlasov. Tentokrát senickú morušu bude musieť podporiť celý slovenský národ. Veríme, že spoločne urobíme dobrú a silnú kampaň, v ktorej zahlasujeme už nie iba za morušu, nie iba za Senicu, ale za celé Slovensko.

A na záver, nedá mi nespomenúť bezprostrednú a úprimnú reakciu nášho podpredsedu Martina Škúrka, ktorý pri vyhlásení výsledkov s hrdosťou zahlásil: „Hľadali sme kráľovnú, ale doma máme cisárovnú.“


 Záhorák 27.10.2014

MY Záhorie 27.10.2014

Plus jeden deň

Ekopolis

cas.sk

pravda.sk

ta3.sk

 

 

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene