Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Netúžim, nechcem, nepotrebujem...

22.05.2014 ( Kabát Juraj )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Mám tri deti. Ako to býva, vznikajú medzi nimi konflikty. Na začiatku konfliktu často počujem: "Ale ja som to chcééél...!“.

Pokúšal som si spomenúť, čo bývalo príčinou konfliktov, ktoré som zažil ja, či už ako dieťa so súrodencami, spolužiakmi, alebo neskôr, napríklad s manželkou. Často to bola túžba. Niečo som chcel ja alebo "protivník" a nesplnilo sa to.

Preto svojím deťom hovorím: „To, že po niečom túžite ešte nevytvára nárok na to, aby ste to aj dostali.“ Ale deti sú už také, nerozoznávajú rozdiel medzi túžbou a skutočnou potrebou. Ak niečo chcú, robia všetko preto, aby to dostali. Avšak používajú na to nie svoju šikovnosť a um, ale často násilné prostriedky. Mnohí si toto správanie so sebou nesú celý život. Založia firmy, ktoré sa potom správajú ako deti. Po niečom TÚŽIA a snažia sa to dostať za každú cenu. V prípade firiem je to samozrejme ZISK. Ghándí raz povedal, že účelom podnikania by malo byť uspokojovanie POTRIEB ľudí, nie zisk, ten nemá byť cieľom, ale iba jeho nevyhnutnou súčasťou.

Keď píšem, často používam metafory. Bohužiaľ, nie vždy sú správne pochopené. Teraz sa však spýtam priamo. POTREBUJEME nové nákupné centrum? Prinesie nám niečo, čo uspokojí naše potreby? Alebo cez ukájanie našich túžob prinesie ukojenie túžob niekoho iného? Sťažujeme sa na to aká je konzumná spoločnosť zlá, no svojím pasívnym postojom podporujeme rast tejto rakoviny. Za dvadsať rokov nám v Senici vyrástlo množstvo polyfunkčných domov a nákupných centier. Často sa im hovorí chrámy konzumu. Za tú istú dobu sa postavil iba jeden chrám duše.

Keď sa zbúrala "Hodvábka" hovorilo sa o vízii oddychového centra, o parku či o jazere. Po čase sa park mení na park-ovisko, oddychové centrum na nákupné a jazero na slzy ľútosti.

Volám sa Juraj Kabát, pijem vodu z vodovodu, čítam etikety na potravinách, nekupujem polotovary, NETÚŽIM, NECHCEM, ani NEPOTREBUJEM nové nákupné centrum.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene