Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


8. brigáda v aleji - V znamení vetra a nádeje

10.11.2012 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Hneď ráno po prebudení mi pri pohľade z okna bolo jasné, že dnešná brigáda nebude žiadna prechádzka ružovou záhradou. Silný vietor bláznivo  lomcoval konármi stromov a možno sa ma aj pokúsil nachvíľočku priviesť do pochybností, či dnešný deň bude naozaj ten správny pre zveľaďovanie Čerešňovej aleje, no na zamietnutie nášho plánu, sa živel z tepla izby javil ako slabý dôvod.  Až po príchode do aleje sme na vlastnej koži pocítili, s kým budeme mať dnes do činenia. Mimoriadna sila, prichádzajúca z poľa od juhovýchodu, nám dávala o sebe vedieť na každom kroku a pri každom úkone. 

O čo bol nepríjemnejší pocit z vetra, o to väčšia radosť bola zo stretnutia s našou dendrologickou podporou - pánom Ing.  Antonom Jurišom. Pán Juriš je z Piešťan a priviezol nám stromčeky mladých čerešní, ktoré sme dnes v aleji spoločne zasadili. Popritom sme sa od neho podozvedali mnoho informácií nie len z oblasti biológie stromov. Mňa osobne najviac zaujalo rozprávanie o očkovaní a vrúbľovaní drevín. Teším sa na obdobie, kedy spoločne s pánom Jurišom  budeme v aleji štepiť stromčeky. No aby som nepredbiehala udalosti, vrátim sa k dnešnému sadeniu. Vysadili sme 14 mladučkých čerešní. Pre nás je to skutočne radostná udalosť, ktorá je znamením obnovy Čerešňovej aleje. A sme vďační každému, kto v tom drsnom počasí prišiel, aby priložil ruku k dielu.  Najmladším účastníkom sadenia stromčekov bol iba trojmesačný Mário, ktorému čerešničku do aleje prišli zasadiť jeho veľmi mladučkí rodičia.

Na brigáde sa ľudia menili a striedali, ale každý si symbolicky zasadil aspoň jeden strom. Výsadbe čerešní v aleji zďaleka nie je koniec, v tejto činnosti budeme pokračovať aj v ďalších obdobiach, takže ten, kto si bude chcieť zasadiť svoju čerešničku, bude mať na to určite ešte príležitosť.

Okrem stromčekov pribudol v aleji ďalší smetný kôš, ktorý je umiestnený pri hruške a malé betónové „škrabadlá“ na zablatené topánky nájdete pri druhej a tretej lavičke.

I keď sa nám vietor pokúšal znepríjemniť brigádu, vďaka zmyslu našej činnosti sa mu v tomto  veľmi nedarilo. Výsadba každého nového stromčeka je totiž symbolom nádeje, ktorú potrebuje každý jeden z nás. Tak, ako ju potrebujú rodičia malého Mária, potrebuje ju celá spoločnosť. Potrebuje ju aj naša aleja, naše mesto, príroda, potrebuje ju celá Zem.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene