Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


4. brigáda v aleji

09.06.2012 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Asi nás má počasie rado. Už viackrát nás pred brigádou síce priviedlo do neistôt, no vždy bolo k nám natoľko zhovievavé, že nás nechalo pracovať. Piatková výdatná búrka, ktorá po sebe zanechala rozmočenú a bahnistú zem a ani sivé mraky, od rána hroziace ďalšou Medardovskou nádielkou, nás neodradili od rozhodnutia zísť sa opäť v aleji a pokročiť v jej čistení. Celkom sa nás zišlo 22 odvážlivcov, ktorí napriek mokru a blatu prišli čistiť zarastenú cestičku v aleji. Väčšinou ľudia, ktorí chodia na brigády opakovane a pravidelne, no prišli aj nové tváre. Máme radosť z jedných i z druhých.

Základňu s poľnou kuchyňou, kde sa varil guláš so zemiakovými haluškami, sme už posunuli hlbšie do aleje. Alejka je už skoro z polovice dobre priechodná na bicykli, čo je naše kritérium, náš cieľ, do akej podoby tento priestor chceme dostať. Odstraňujeme len haluzinu brániacu v prechode cestičkou, ale zároveň chceme aleji ponechať aj divokejší ráz, ktorý jej dávajú húštiny z krovín. Okrem toho plnia významnú funkciu vetrolamu a sú útočiskom pre vtáctvo a zver.

Tentokrát nám s likvidáciou haluziny pomohla Adéla – tak sme pomenovali drvičku, ktorú zabezpečil Andrej – náš člen. Práca s ňou bola efektívna a robota išla od ruky. Vďaka nej sme nenechali v aleji žiadnu kopu s haluzinou tak, ako pominulé brigády, keď sme potom dodatočne, medzi brigádami zháňali odvoz na zberný dvor. S tým posledným nám pomohol pán Kalman, keď ho sprostredkoval od pána Medlena zo spoločnosti Sekov, s.r.o.. Za toto sa chceme obom pánom poďakovať, veľmi nám to pomohlo rýchlo vyriešiť vzniknutú situáciu.

Každá brigáda je iná, vždy sa zoznámite s novými ľuďmi, vždy príde iné zloženie dobrovoľníkov, vždy sa snažíme vylepšiť niečo oproti predchádzajúcemu stretnutiu, vždy sa vynorí niečo nové na riešenie. Našťastie, vždy sa na týchto brigádach stretáme s ľuďmi ochotnými pomáhať a rozmýšľať nad tým, ako by sa dali veci organizovať lepšie. Obnova aleje je tímová práca a návrh každého zúčastneného sa víta a má veľký význam a hodnotu, čo sa prejavuje v konečnom výsledku. Fotografie z prvých brigád oproti súčasnému stavu vravia samé za seba. A to vďaka každému, kto aspoň raz prišiel, aby priložil ruku k dielu.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na ilustračný obrázok.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene