Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Čistenie senickej cyklotrasy 14.4.2018

16.04.2018 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Konečne slnečná sobota, konečne jarný víkendový deň ako sa patrí. A vyšiel práve na termín, kedy sme sa rozhodli znovu odbremeniť senickú cyklotrasu od špiny, neporiadku a odpadu.

Po vzore minuloročnej brigády, ktorú sme vyhlásili spoločne s Čajovňou Pohoda, sme sa aj tento rok rozhodli akciu zopakovať. Potešilo nás, že sa k nám organizačne okrem podniku Hetrik sport bar pridal aj Kunowský majer a spoločne sme pripravili pre účastníkov príjemné verejno-prospešné stretnutie.

Brigádnikov sme ráno na začiatku cyklotrasy vítali so skvelým čajíkom od Dúšky a po vyplnení zlosovateľnej registrácie, prevzatí vriec a rukavíc sa začalo so zbieraním odpadkov. Najodvážnejší dokonca neváhali vyzuť topánky, aby z Teplice povyťahovali odpad, ktorý neustále vzniká pri sociálnej bytovke za Faunom. Nestačili sme sa čudovať čo všetko bolo v potoku nahádzané, od kobercov, nábytku, chladničky, kostry bicykla, hračiek, po kameru, kočík a kopu ďalších vecí. Od našej minuloročnej brigády bol tento úsek opakovane čistený aj inými senickými skupinami, no zdá sa, že kritickému miestu nepomáha ani pomoc, ani dobrý príklad, problém stále trvá...

Odpadu však bolo neúrekom aj po celom úseku cyklotrasy. Vznikla ešte jedna skupina dobrovoľníkov, ktorí čistili trasu od hrádze priehrady k Hetriku. Prevládali PET fľaše, plechovky, fľaše od alkoholu, obaly od cukroviniek, cigariet, ale aj objemnejší neporiadok, ako napríklad  zatepľovací stavebný odpad, no našla sa aj zahodená odcudzená pokladnica.

Dokopy sa do brigády zapojilo 41 účastníkov a spoločne sme vyzbierali 90 vriec odpadu. Hromada odpadu sa pre svoju veľkosť do vriec ani nezmestila. Vyzbierané odpadky skončili na zbernom dvore v Senici a brigádnici v známom podniku Hetrik sport bar v Kunove, kde ich čakalo chutné občerstvenie. Kunowský majer ponúkol výrobky zo svojej produkcie, „kozlovská“ kuchyňa prispela domácim chlebíkom s vegetariánskymi a vegánskymi nátierkami, čajovňa Pohoda pohostila svojim čajíkom a HETRIK počastoval čapovanými nápojmi. Aby si dobrovoľníci užili aj radosť z hry, na záver podujatia bola vylosovaná tombola. Ceny do nej venoval Kunowský majer.

Ďakujeme všetkým zúčastneným dobrovoľníkom aj spoluorganizátorom. Okrem toho, že sme spoločne vykonali kus prospešnej dobrovoľníckej práce, strávili sme zároveň peknú a príjemnú sobotu v dobrej spoločnosti milých ľudí.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene