Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Na Parkojáde bol aj KOZEL

23.08.2017 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Senická Parkojáda sa konala 19.8.2017. Jedná sa o kultúrne podujatie s dlhoročnou tradíciou, organizované Mestským kultúrnym strediskom, v posledných ročníkoch zamerané najmä na detského diváka. My sme pri tejto príležitoti pripravili pre deti, ale aj dospelých tvorivé dielničky, kreslenie, posedenie pri knižkách o stromoch, stromčekovské rozprávanie, prednášku s arboristom Jakubom Kováčom, s komentovaným odborným ošetrením stromu. A aby nám bolo ešte veselšie, pozvali sme medzi nás hosťa Ivana Hrozného, ktorý spolu s jeho didgeridoo obohatil program o príjemný hudobný prvok.

Na Parkojáde sme si vytvorili pohodový a oddychový infostánok, ktorý srdečne pozýval všetkých prítomných. Okrem iného sme tu chceli rozprávať aj o nesystémovosti v ošetrovaní mestských stromov, o chýbajúcej inventarizácii mestských drevín, na základe ktorej sa starostlivosť o zeleň vykonáva. Návštevníkov sme chceli inšpirovať dobrým stromovými knihami, od detských, cez populárno – náučné až po odbornú literatúru. Popritom sme sa snažili zabaviť deti pri zábavno – poučnom kreslení, súčasťou čoho bolo spoznávanie listov stromov. Chceli sme širšej verejnosti predstaviť praktickú činnosť arboristu, ktorý súčasne ošetril jaseň štíhly, rastúci neďaleko DAV-u.

V korune, zasahujúcej nad frekventovaný chodníček v parku, sa nachádzalo vysoké percento preschnutých konárov. Je prirodzené, že odumretých častí sa strom snaží zbavovať a skôr či neskôr sa mu to podarí, možno už i pri najbližšej živelnej udalosti. Aby sa to nestalo vo chvíli, kedy môže prísť k tragédii, každý vlastník, resp. správca stromov má zákonnú povinnosť svoje dreviny dobre poznať, nechať ich kontrolovať a vhodne ošetrovať.  Stromom i ľuďom s nimi nažívajúcim želáme, aby sa táto povinnosť stala bežnou praxou. Žiaľ, nie je tomu tak ani zďaleka.

Mali sme v pláne zostať v parku pri stromoch až do večera, pripravené boli ešte ďalšie „stromové“ hry pre deti a kreslenie na chodník. Náš plán ale prekazil dážď. Smutní z toho rozhodne nie sme, veď v tomto  extrémne suchom období urobil pre stromy a ostatné rastliny tú najlepšiu službičku.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku

Titulné foto k článku: Zdroj - Mesto Senica


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene