Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Hlasujte za Strom Senice 2017

09.05.2017 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Opäť je tu anketa Strom Senice. Hlasujte za jeden z troch nominovaných stromov, ktorý vás najviac zaujal a zaslúži si podľa vás titul Strom Senice 2017.

Voľba je ťažká, každý zo súťažiacich stromov je atraktívny vlastným spôsobom, všetky tri stromy dosahujú pozoruhodný vek a sú pre Senicu významné a zaujímavé.

Zahlasovať môžete tu:    

alebo aj na facebooku, kliknutím na fotografiu vášho favorita - tu: 

 

Topoľ čierny – Posledný mohykán

Na brehu Teplice, na začiatku cyklotrasy, za areálom pekárne Faun rastie starý topoľ čierny. Tento statný, neprehliadnuteľný strom už dlhé roky víta vodu, pritekajúcu do Senice, prinášajúcu život a osvieženie. V svojej lokalite zostal jediným stromom z pôvodného brehového porastu a ako posledný mohykán, s pokojom jemu vlastným, posiela dolu prúdom Teplice svoje listy už predlhé roky a uchováva pamiatku na všetky stretnutia a hry mnohých detských generácií, ktorých bol dobrým a tichým svedkom.
Topoľu bolo nedávno poskytnuté ošetrenie, viac si možno prečítať tu:
 
 
 
 
Moruša biela – Hmyzí a vtáčí hotel
 

Má asi sto rokov a 290 cm v obvode. Je jediným oficiálne uznaným stromovým hotelom v Senici. Svoje ubytovacie služby poskytuje množstvu drobných živočíchov, najmä vtáctvu, hmyzu a netopierom. Stará moruša má množstvo boľačiek a prirodzených prejavov starého stromu, akými sú napríklad dutiny, huby, hniloba a pod. Aby aj napriek tomuto zostala zachovaná a nemusela byť vyrúbaná, pristúpilo sa k radikálnej úprave a odľahčeniu koruny. Teraz tvorí hodnotný biotop v mestskom prostredí, ktorý je výtvarne zvýraznený inštaláciou deviatich búdok a kŕmidiel do jej koruny.
Ako sa z moruše stal hotel si môžete prečítať tu:

 

Smrek obyčajný – Smrek Machatka

Za Záhorskou galériou v Senici rastie krásny vysoký štíhly starý smrek. Vďaka zeleným korunám okolitých stromov na seba príliš neupozorňuje, žije si nenápadne v zátiší senického kaštieľa a málokto si uvedomí, že tento tichý, skromný rytier tu stojí už približne 130 rokov a je najstarším stromom svojho druhu v meste Senica. Tento smrek je zachytený na dobovej fotografii z 30. rokov minulého storočia, kde bol už vtedy krásnym a statným stromom. Patrí k vzácnym a pozoruhodným stromom mesta.

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene