Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Strominkovia v dobe lipovej a Kresákova lipa

02.10.2016 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Spoločné presvedčenie o potrebe šírenia stromového posolstva a láska k stromom nás neustále motivujú vnášať osvetu a rozprávať o veľkosti a zároveň krehkosti drevín, o nespochybniteľnej potrebe ich existencie v ľudskom svete, bez ohľadu na technológie a trendy, ktoré tým svetom "hýbu". Podať tieto informácie deťom predškolského veku nám už štvrtý rok pomáhajú Strominkovia.

Strominkom sa 29.septembra 2016 ušiel krásny pokojný slnečný deň. Strávili ho v senickej materskej škole u Veselého šaša, kde deťom venovali svoj čas, aby sa s nimi porozprávali o stromoch, pôde, semienkach, arboristoch, zasadili nový stromček, v areáli škôlky odprezentovali prácu arboristu, pričom tam súčasne ošetrili Topoľ simonov.

Pretože my máme DOBU LIPOVÚ, spoločníčkou tohto dňa sa nám stala nádherná senická lipa, ktorej vravíme Kresákova lipa. Rastie na Štefánikovej ulici (neďaleko kúpaliska), patrí medzi najstaršie a najkrajšie senické stromy a teší sa výbornej zdravotnej kondícii. Ako väčšina starých líp v Senici, aj táto kedysi rástla v záhrade rodinného domu. Prostredie sa od základu zmenilo, zmizol dom, zmizla záhrada, ale lipka našťastie zostala. Kto vie, aké príbehy by nám vedela vyrozprávať, aké tajomstvá ukrýva?  V skromnosti a pokore pozerá na svet okolo seba už asi dve stovky rokov. Mnohí ani netušia, aká krásavica nám tu z minulých čias zostala. „Ona je nenápadne veľká...“, povedal arborista Jakub Kováč, ktorý spolu s Michalom Kuzmom vykonal kontrolu a ošetrenie tohto vzácneho stromu. Mohutná košatá lipa rastie síce neďaleko frekventovanej cesty, je však ukrytá v zeleni za bytovým domom, kde žije svoj tichý stromový život.

Kresákovej lipke prajeme, aby sa v dobrom zdraví dožila ešte niekoľko stoviek rokov. K tomu však okrem slnka a vody potrebuje aj inteligenciu, cit a tolerantnosť človeka. Stromy sú krásnym indikátorom týchto ľudských vlastností. Stačí sa len pozrieť na stav stromov v sídelnom prostredí a hneď vieme, ako na tom sme. Dokážeme chrániť ľudské dielo, ktoré vieme v prípade poškodenia aj rekonštruovať, prípadne nahradiť. Máme však obrovský problém chrániť strom – dielo prírody, ktoré človek nedokáže ani napodobniť, ani žiadnym spôsobom vytvoriť a vykonávať jeho nenahraditeľnú prácu. A v prípade poškodenia nemáme žiadnu šancu ho obnoviť, či nejako inak zregenerovať. Chýba v tom logika. Preto neúnavne vysvetľujeme, hájime, bojujeme, porovnávame, ukazujeme.... A aby to bolo jasné už aj tým najmenším, sú tu s nami Strominkovia

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku

Projekt Strominkovia je v roku 2016 podporený dotáciou z Mesta Senica


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene