Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


KOZEL v Bruseli pri ocenení Európskeho stromu roka 2015

28.04.2015 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


I vydal sa najvyšší predstaviteľ kozlovského spolku – náš Juro Kabát, na ďalekú cestu do Bruselu. Cieľom jeho cesty bola slávnostná udalosť v kráľovskom Cercle Royal Gaulois, kde boli vyhlásené výsledky ankety Európsky strom roka 2015. V tejto súťaži mal nielen KOZEL, ale i Senica, ba čo viac - celé Slovensko, svoju krásnu reprezentanku – populárnu morušu bielu, rastúcu na Robotníckej ulici v Senici. Skromná záhorácka moruška sa tvrdej konkurencie európskych stromov nezľakla a umiestnila sa na ôsmom mieste.

Juraj nás všetkých v Bruseli skvelo reprezentoval spolu s Milanom Hronecom z Nadácie Ekopolis. Tá každoročne vyhlasuje anketu Strom roka a nominuje víťazný strom ročníka do európskej súťaže. KOZEL Vám  prináša Jurajove spontánne zážitky v necenzúrovanej podobe:

Brusel, alebo cesta tam a zase naspäť, príhody a skúsenosti

Nedeľňajšie ráno príjemným počasím predznamenalo v akom duchu sa povedie moja cesta do Bruselu. Príjemná spoločnosť vo vcelku pohodlnom aute s trojcípou hviezdou na maske. Doviezlo nás na miesto určenia bez problémov a v dobrom čase aj keď tí, čo ho šoférovali tvrdili, že asi do neho zabudli dať motor. Nemusel som šoférovať, tak som cestou driemal, alebo pozoroval krajinu.
Najprv som sa domnieval, že ideme do nejakej divočiny. Hneď za česko nemeckými hranicami totiž zmizli známky civilizovaného východného sveta - veľkoplošné reklamy pri cestách a odpadky v priekopách. Skoro každý rok sa dostanem do krajín na západ od nás a zakaždým ma to udiví, ako bez toho môžu žiť? Na čo potom frflú?
Že som nemusel šoférovať som ocenil najmä v Bruseli. Vraj je to mesto cyklistov, no podľa toho, čo som videl, je to mesto áut, dopravných obstipácií a smogu. Toho posledného sme boli našťastie ušetrení.
V pondelok ráno sme pomohli pripraviť pódium a výstavku na večerné vyhlásenie výsledkov. Pôvodne malo byť vyhlásenie výsledkov v stredu 22.4., avšak na tento deň je ohlásený generálny štrajk pracovníkov vo verejnej doprave, takže ešte väčšie zápchy a ešte väčšie problémy v bežnom živote. Štrajky sú tu tak časté, že sú domáci voči nim už apatickí. Niekedy by snáď tí štrajkujúci mali ísť na stáž na Slovensko, aby si vážili, čo doma majú.
Poobedie som využil na zoznámenie sa s mestom. Sprievodcu mi robil Milan Hronec z Ekopolisu. Okrem povinných atrakcií, ako sú hranolky a cikajúci chlapček, či Europarlament sme navštívili aj niekoľko mestských parkov.
Bruselské parky na mňa pôsobil 3D dojmom a mesto mi v niečom  pripomínalo Senicu. Prečo 3D? Nie iba pre to, že je na kopci, ale aj preto, ako sa využíva priestor parkov a námestí. Nie nejaké kruhy v dlažbe viditeľné iba z výšky, ale sochy, ihriská, fontány, stromy a trávniky. V lavičkách sme konkurencieschopní, tu však na nich ľudia sedia, ale o tom podrobnejšie inokedy.
V okolí administratívnych budov EÚ hliadkovali vojaci so samopalmi, pri europarlamente boli dokonca zátarasy s ostnatým drôtom. Strážia našich europoslancov dôkladne, asi preto, lebo vedia, že nám môžu byť ukradnutí.
Inak je to mesto tmavých oblekov a joggujúcich ľudí.
Celý ceremoniál vyhlásenia výsledkov prebehol v príjemnej atmosfére a v príjemnom prostredí. Bolo vidieť kus dobre odvedenej práce nadácie Partnerství a zástupcov Jihomoravského kraja. Na budúci rok sa počet súťažiacich krajín zväčší. Pribudlo Nemecko a Lotyšsko. Na navrhovateľoch víťazného Estónskeho dubu bolo vidieť nefalšované dojatie. Ako sa podarilo takému malému národu zvíťaziť v takej konkurencii? Pomohla im v prvom rade vôľa a chuť zvíťaziť a bez pochýb i  to, že Estónsko je najinternetizovanejšia krajina Európy. Do kampane za ich strom sa zapojil aj samotný prezident. Ukázali, že keď sa chce, tak ide všetko. Hlavne sa s tým nes*ať.

A na záver ešte link na oficiálnu správu Nadácie Ekopolis. Nájdete ju tu: 

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene