Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Strážca divočiny

14.12.2014 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


9.12.2014 sa v senickom DAV-e premietal film Strážca divočiny. Prišiel nám ho odprezentovať  člen Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, Tomáš Vida, odborník na slovo vzatý. Pred samotným premietaním návštevníkom predstavil Lesoochranárske zoskupenie a porozprával o hlavných témach, ktorým sa VLK venuje a čím sa zaoberá.

Filmový príbeh z jedinečného prostredia tatranskej Tichej a Kôprovej doliny, autentickými zábermi prerozprával a vysvetlil mnohé zo života našej najväčšej šelmy – medveďa. V ponímaní verejnosti  je medveď častokrát postrachom  a obávaným obyvateľom našich hôr, no málokto už vie, ako príroda sama riadi populáciu medveďov v závislosti od charakteru a veľkosti teritórií a množstva potravy. Často je hrozbou pre mláďatá samotný medveď - dominantný samec , ktorý medvieďatá usmrtí, aby ich matka v nasledujúcej sezóne porodila a vychovávala jeho mláďatá. Hierarchia v medveďom spoločenstve hrá veľmi dôležitú úlohu v ich živote a regulácii, častokrát ju však narúša práve človek.

Film fascinujúcim spôsobom zachytil striedanie ročných období a ich vplyv na život medveďov, ale i iných živočíchov a prírodných procesov. Mali sme možnosť vidieť také zábery prírody, ktoré sú pre bežného návštevníka neprístupné. Okrem iného poukazuje i na silu regenerácie prírody po tatranských veterných kalamitách v miestach, kde sa kalamitné drevo neťažilo, čím umožňuje pochopiť rozdiel nového lesa z tohto prostredia a z prostredia, kde bolo drevo vyťažené a následne boli vysadené nové stromy, v snahe les nahradiť.

Po skončení filmu prišla na rad debata a otázky, týkajúce sa najmä medveďov, vlkov a ich etológie, ale i otázky vzťahujúce sa k obnove lesa po veternej kalamite a šíreniu podkôrnika. Zaujímavé prezentácie na túto tému, ktoré si Tomáš pripravil, v mnohých vyvolali presvedčenie, „že toto by mal vidieť a vedieť každý, aby ľudia konečne pochopili, kde je pravda“.

Na naše večerné stretnutie prišli ľudia všetkých generácií. Film nerušene dokázali sledovať aj tí najmenší, zaujal študentov, dospelých a našiel si fanúšikov i medzi skôr narodenými. Všetkým ďakujeme za pozornosť a Tomášovi Vidovi za jeho rozprávanie a množstvo zodpovedaných otázok. Aj vďaka tomuto večeru v nás posilnila hrdosť na jedinečnosť slovenskej prírody, no zároveň i potreba ochrany a zachovania divočiny, ktorú na Slovensku máme.

 

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku                                                                                             Foto: Ľubica Krištofová

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene